финанси > застраховане


Трусът поразтърси стари идеи

Пак се заговори за създаване на катастрофичен пул и задължителна застраховка при земетресение

Според проф. Поля Голева от БАН катастрофичният пул е най-удачен за България, тъй като той предполага: първо задължително застраховане, второ доброволно застраховане и трето държавно участие.

Трусовете от 22 май поразтърсиха и някои позабравени стари идеи. Като за катастрофичния пул например. Според юристи той добре функционира в Турция и Гърция и е полезно да бъде въведен и в България.
Регионалният министър Лиляна Павлова отиде още по-далеч. Тя предложи всички частни жилища, без значение дали са къщи или блокове, да да имат задължителна застраховка и технически паспорт.
В момента застраховката за природни бедствия не включва риска от земетресения. За да бъде обхванат е необходимо да се заплати допълнително.

“Задължително застраховане може да се въведе само ако закон го предвижда или международен договор, който е ретифициран от Парламента и е влязъл в сила.

Алтернативните варианти за обезпечаване на населението не са изключени. За тях черпим опит от съседни страни като Турция и Румъния, или от "страната на неограничените възможности", коментира пред БНТ проф. Поля Голева от Института за правни науки при БАН.

Според нея катастрофичният пул е най-удачен за България, тъй като той предполага: първо задължително застраховане, второ доброволно застраховане и трето държавно участие.

“Наличието на фонд, насочен към покриване на природните бедствия, е една възможност на държавата да разпредели по един по-добър начин тежестта за финансиране на последиците от катастрофични събития”, смята проф. Голева.

Добре е да знаете


Броят на жилищата в България е 3,88 млн. По данни на Комисията за финансов надзор при доброволния характер на застраховка Земетресение, само 8,5 % от общия брой на домовете у нас са застраховани срещу това огромно природно бедствие.

На Запад този процент е чуствително по-голям. За сведение в България има 3,2 млн. автомобила, почти колкото са жилищата. Собствениците на голяма част от тях плащат далеч по-сериозни суми за Застраховка Каско, но не дават нито лев да застраховка срещу земетресение. А после, ако нещо стане, чакат държавата да им помогне.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер