финанси > застраховане


И застрахователят се застрахова срещу земетръс

Мария Велева, собственик на Балкан брокер пред exporter.bg за митовете и легендите за риска Земетресение и застраховане на имущество

Самоучастието в земетресението, е факт, който ни прави спокойни, че съответния застраховател има сключен регулярен договор *treaty*, за да се защити от опасност от катастрофичен риск и да прехвърли част от този риск на презастраховател, казва Мария Велева

След земетресението от 22  май, застраховането на имуществото е тема, която медиите използват активно,за да привличат аудитория. Както е известно, онова, което се пише, е , или поне би трябвало да е предмет на отговорност на пишещите и техните работодатели.

Отговорност на брокерите е да поясним рисковете и да сключим застраховка, с ясни за клиента рискове и условия. Твърденията, че …застрахователите не плащат– няма да платят щетите от земетресението на 22 май”, са общи, неподкрепени, поне с нищо, и част от маниера на българските медии да не носят отговорност за това, което пишат.

Застрахователите, включително по нашите щети, вече поредна седмица извършват огледи по щетите и няма наши клиенти, на които да е отказано с мотива, че това е „земен трус”, а не земетресение или по друг мотив, като под „друг” имам предвид всякакви нелепости, с които медиите успяха да ни залеят.

Самоучастието


Въпросът, който бихме искали да поставим, е с цел да огледаме още веднъж самоучастията по полиците на застрахователите: ВСИЧКИ местни застрахователи, с две изключения, включват 2% от застрахованата сума самоучастие по риска Земетресение.

Тоест, ако общата застрахователна сума по полица е 30 000 лева, само за риска Земетресение ще се плащат щети над 600 лева. Това е самоучастие, част от презастрахователния договор на застрахователите.

Земетресението е катастрофичен риск, тоест очакваните щети могат да бъдат в размери, значително надвишаващи способността на отделните застрахователи да платят масови щети с голям размер и обхват на риска.

Точно поради тази причина, самоучастието в земетресението, е факт, който ни прави спокойни, че съответния застраховател има сключен регулярен договор *treaty*, за да се защити от опасност от катастрофичен риск и да прехвърли част от този риск на презастраховател.

Това е част от застрахователната уредба, която не сме коментирали с клиентите досега по причини, че е твърде тясно професионален. В сегашния момент смятаме, че е важно да знаете смисъла на самоучастието и това защо ние като брокер приемаме напълно това условие.

Как е на Запад


Балкан брокер работи със застрахователни пазари във Великобритания и Германия. Част от риска Земетресение на тези пазари се покрива освен със самоучастие и с покритие, по-ниско от това по Пожар и Природни бедствия /така наречения „ Подлимит”, като покритието може да е и в размер на до 30% от Застрахованата сума.

У нас това не е практика, но този пример показва как външните /и стабилни/ пазари се отнасят към катастрофични рискове като Наводнение и Земетресение. Рискът Земетресение се явява риск, заплашващ финансовата сигурност на застрахованите именно при по-значими щети, не при нужда да бъдат измазани леко пукнати стени, примерно.

Отговорността и осигуреността на компаниите без самоучастие лежи върху самите застрахователи, върху брокерите лежи отговорността за адекватен съвет, върху медиите - излъчването на проверена информация минимум от два различни източника, върху клиентите - отговорността за собствените им активи…

Мария Велева


(exporter.bg не може да се съгласи на 100 % с оценките на Мария Велева за българските медии, защото работата на всяка една медия е да алармира обществото и при най-малките съмнения за някаква  нередност.

Това Мария го знае по-добре и от нас, защото преди да навлезе в дебрите на застрахователния бизнес, беше известна радиожурналистка. Но нейният материал е ценен, защото хвърля светлина върху казуса Самоучастие в полицата Земетресение, който разпали полемика в публичното пространство.)

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер