експорт > международни изложения


Новата шопинг столица на Азия

Васил Райчев, собственик на веригата магазини Hot Spot, пред exporter.bg за впечатленията му от Hong Kong Fashion Week

В Хонгконг хората живеят, за да работят. В това е тайната на успеха, казва известният български моден предприемач

В Хонгконг хората живеят, за да работят. Това е най-силното впечатление на Васил Райчев, собственик на веригата магазини Hot Spot, от Hong Kong Fashion Week – един от най-големите панаири за облекла в света. Тазгодишното издание е 19-то поред. Там известният моден предприемач е по покана на Хонгконгския търговски съвет.

Защо е останал с такова впечатление? Негов приятел, който строи завод там, му казал, че един китаец работи колкото трима американци. А вторият аргумент е личен разговор с китайски предприемач, който сам си шие колекцията. Когато Васко го попитал, колко време му отнема да отиде до Гуанджоу, оня му отворил, че спи в офиса и не се прибира вкъщи.

Тайната на успеха

Питам Васко Райчев, защо тези хора, китайците, могат това нещо да го правят, а ние българите не можем. Той ми отговаря, че в основата на китайското чудо е тяхната феноменална лична отговорност. И втората причина се корени в съвършенната им организация на работа, мощно подкрепена от държавата с преференции.

Там всеки, който иска да прави бизнес, има и необходимия ресурс от суровини, и подкрепата на държавата, изразена в бонуси. Не случайно при милиард и половина китайци има само 4 % безработица. Там всеки, който иска да работи и да печели, може да го направи.

Вече се е оформила и сериозна средна класа. Показател за това според Васко Райчев е, че по време на панаира е видял в Хонгконг толкова много магазини на скъпи марки на едно място, колкото сигурно няма в цяла Европа взета заедно. Китайците масово пазаруват тук.

Новият gateway на Китай


“Хонгконг е новата шопинг столица на Азия”, казва Васко. Там се пазаруват луксозните стоки на този огромен континент. Целият Китай се изсипва там. И ако Сингапур е gateway на Индонезия, Малайзия и Тайланд, Хонгконг е gateway на Китай.

“В близките 20-30 години всичко в света ще се върти около тази негова част – Китай, Хонгконг”, убеден е предприемачът.

Движението на контейнеровози основно е от Китай към останалата част на света. Това споделил пред Васко Райчев капитан на кораб за далечно плаване, с когото пътували в самолета.

Всеки намира това, което търси


“Какво ти даде това посещение?”, питам известния наш моден предприемач, а той ми отговаря, че Хонгконг му е разширил кръгозора за пазара на облекла в света. Толкова силно е бил впечатлен, че през октомври смята да посети и изложението в Гуанджоу – най-голямото в областта на леката индустрия.

А на въпроса ми, какви тенденции е забелязал, отговаря, че ценното е друго. А то е, че в Хонгконг са си дали среща 1300 изложители. Това са все производители, които показват своите колекции. И че тук, ако търсиш черни рокли, ще видиш черни рокли, ако търсиш аксесоари, ще намериш аксесоари. Т.е. всеки си намира това, което търси.

Ценни са разбира се огромните контакти, които създаваш. “Но важното е да има пазар в България, а той е хипер свит”, отбелязва с огорчение Васко Райчев.

Уникалният мегаполис

Ценни са и незабравимите му впечатления от невероятната организация на живот в този мегаполис. Организация, която той казва, че не е виждал на друго място по света.

За това как от метрото по канали влизаш във фоайетата на сградите и как тези канали вървят над пътищата. Няма как да пресечеш пътя и нещо да те блъсне. И всичко е оплетено като в мрежата на паяк, но без да имаш шанс да се объркаш, нищо че в метрото почти всичко е изписано на йероглифи и много малко на английски.

“В метрото няма каси и касиерки. Има една машина, от която си вадиш билет за не повече от 15 секунди. Натискаш touch screen. Машината те пита докъде искаш да отидеш и ти казва колко ще струва.

После пускаш монетите и получаваш пластична карта. С тази пластична карта излизаш от метрото. На излизане апарат ти я прибира и тя се използва отново и отново”, разказва Васил Райчев.

Можете да си представите колко хартия и разходи са спестени за билети. За каква екология в действие говорим, и за това как без да хабиш ресурси – и природни, и финансови, и човешки, можеш да живееш и работиш в един от най-големите мегаполиси на света.

Димитър Дженев

 

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер