финанси > застраховане


Застраховка или здравна карта?

Да забравим илюзията „Европейска здравноосигурителна карта” и да подсигурим пътуването си със застраховка „Помощ при пътуване в чужбина”

Как може да получите здравна помощ в чужбина, без да се налага да плащате от джоба си суми, които не са предвидени и могат да объркат почивката ви

Пътуването в чужбина по работа или на екскурзия може да се превърне в неприятно изживяване, ако претърпите злополука или внезапно се разболеете. Застраховката “Помощ при пътуване” е решение на непредвидимите ситуации.

При пътуване по собствена инициатива или служебно командировка, е добре да си купите полицата предварително. Често е включена в туристическата пакетна цена, но въпреки това може да се консултирате с брокер за по-високи лимити и допълнителни покрития на различните застрахователи, адекватни за конкретната държава.

Туристическите полици имат различни нива на покритие, като освен това осигуряват и допълнителна защита - репатриране на тленни останки, уреждане на полет при внезапна смърт на роднина, обезщетение при кражба на лични вещи и загуба/закъснение на багаж, правни разноски, обща гражданска отговорност. Всичко се заплаща, като цените в зависимост от покритието и допълнителните гаранции са между 0,50 лв. до 4 лв. на ден.

Когато възникне застрахователно събитие, първата ви работа трябва да е да се обадите на кол центъра, т.е. „телефон за спешна помощ” изписан в книжката с полицата (в Общите условия).

Операторът ще ви говори на български език, като след като разбере какъв е случаят, или ще ви изпрати към най-близкото заведение или кабинет, или ще бъде изпратена линейка на място при вас.

При това няма да се налага да плащате на момента при състояние, което е покрито от застраховката. Затова трябва предварително да сте запознати с условията по полицата. Например тя не покрива каквито и да е рискове, свързани с нервни и психични разстройства, козметична хирургия, предшестващи заболявания и т.н., изрично изписани като „изключени”.

Също така, ако имате хронично заболяване и то се обостри, застрахователят ще плати само ако става въпрос за застрашаващо живота състояние. Ако упражнявате парапланеризъм, парашутизъм, бънджи скокове, скално катерене и други екстремни занимания, или опитате се да се самоубиете, включително при злополука и лечение наложено от употреба на алкохол, пак няма да ви платят лечението.

Ако имате кредитна карта, тя също включва безплатна застраховка при пътуване в чужбина. Условието е по време на екскурзията или командировката да направите поне една покупка с нея. Но се запознайте с условията по застраховката, защото може да включва и клауза за самоучастие - при спешните медицински разходи, обикновено 50 долара.

Като пълноправни граждани на ЕС българите имат право на спешна медицинска помощ в страните от общността. Това става с Европейска здравноосигурителна карта. Достатъчно е да попълните формуляр в офис на Български пощи и до 15 работни дни може да отидете да получите готовия документ. Издаването е безплатно, но не става във всяка пощенска станция.

Използването на картата спестява пари, но в някои държави трябва да платите на място услугите, а след това здравната каса ще ви възстанови разходите. Подводните камъни при ползване на здравната карта са следните:

- За да получите съответната медицинска услуга, лекарят или здравното заведение трябва да работят с националната каса.
- НЗОК възстановява разходите до тавана, който е определен по българските здравни пътеки, т.е. при по-висока цена на услугата в чужбина, разликата остава за ваша сметка.

Изводът е един, да забравим илюзията „Европейска здравноосигурителна карта” и да подсигурим пътуването си със застраховка „Помощ при пътуване в чужбина”.

Застрахователен брокер БАЛКАН 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер