туризъм > екзотични дестинации


8 от най-добрите речни круизи

Яндзъ: Чункин – Ухан - Шанхай

Недалеч от Яндзъ се намира Сиан, в чиито околности през 1974 г. е открита прочутата Теракотена армия

(Речните круизи са приятен, лежерен и (което не е за подценяване) спестяващ доста време и средства начин да посетите живописни градове, да разгледате исторически забележителности, да се насладите на идилични пейзажи.

Някои казват, че ако човек трябва да направи един речен круиз през живота си, той непременно да е по наситената с хилядолетна история Нил, други предпочитат аристократичния Рейн или екзотичната Яндзъ.


Трудно ни е да се спрем на един или два речни круиза, затова ви представяме цели осем. Написахме за Мисисипи, Амазонка, Нил, Раджанг, Рейн, Рона и Дунав. Сега е ред на Яндзъ.)


Стара китайска поговорка гласи: “ Ако не си пътувал по величествената Яндзъ, не си пътувал никъде”. Тези думи отразяват факта, че от изворите си високо в Тибетското плато до делтата си в Източнокитайско море Яндзъ ( или Синята река) изминава 6300 км, редувайки тучни зелени долини, белоснежни планини с върхове, забулени в облаци, тесни клисури, надвесили застрашително склоновете си над водата.

Корабите, които извършват круизи по реката, са или модерни, издържани в утилитарен “западен стил”, или съвременни реплики на традиционни “драконови” кораби от епохата на Поднебесната империя.

И в двата случая това са малки речни лайнери, макар в долното си течение Яндзъ да е толкова голяма, че големите презокеански кораби са в състояние да навлизат стотици километри навътре.

Сред природните забележителности, номер 1 са Хуаншан (Жълтата планина), смятана за най-красивата планина в Китай, неземната красота на Гуилин и величието на Трите клисури, където се изгражда най-голямата водноелектрическа централа в света.

В исторически план в долината на Яндзъ си заслужава да се отбележат Нанкин, столица на десет императорски династии, управлявали Китай, околностите на Чункин, където се намират прочутите скални фигури от Дадзу (над 50 000 будистки, конфуциански и даоистки статуи и над 10 000 йероглифа, издялани в скалите), “призрачният град“ на Фънду, осеян с безброй демони, пресъздаващи представата на древните китайци за ада, и др.

Немного далеч (поне според китайските мащаби) от долината на Яндзъ се намира Сиан, в чиито околности през 1974 г. селяни, копаещи кладенец, откриват едно от най-големите археологически чудеса на всички времена – Теракотената армия.

Гледката на осемте хиляди войници (всеки от които – с индивидуално изражение на лицето), стотиците коне и колесници, изработени от глина преди 2200 години, за да охраняват вечния сън на първия китайски император, трудно може да бъде описана с думи.

По-продължителните като времетраене круизи по Яндзъ обикновено предлагат и екскурзия до Пекин, но ние няма да отиваме толкова далеч, а ще се насочим към Шанхай.

В продължение на почти сто години той е бил колония на великите сили, като на негова територия свои “селища” или “концесии” имали американците, англичаните, французите. Затова колониалната архитектура по крайбрежния булевард “Бунд” не бива да ни изненадва, а по-скоро служи като любопитен контрапункт на гората от свръхмодерни небостъргачи, изникнали в района на Пудон.

Това всъщност са главните атракции на града редом с градините Ю Юан, Храма на нефритения Буда и музея на Шанхай с огромната му (над 120 000 експоната) колекция на древнокитайско изкуство.

Милко Стоименов, списание Travel magazine

 

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер