финанси > банки


Големите зад данъка върху финансовите транзакции

Великобритания е против, защото това щяло да засегне банковата система на Острова особено тежко

Според председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу този данък може да генерира милиарди евро приходи в тези трудни времена

10 европейски страни подкрепиха данъка върху финансовите транзакции. Сред тях са четирите най-големи икономики в еврозоната - Франция, Германия, Италия и Испания.

Европейската комисия (ЕК) застана зад тях. Тя също подкрепи плана на 10-те европейски страни да въведат данък върху финансовите транзакции, за да се генерират средства за овладяване на дълговата криза. Информацията е BBC.

Правителствата на тези държави искат да въведат данъка, въпреки че не успяха да осигурят подкрепа за идеята в целия Европейски съюз.

Великобритания изрази особено остра опозиция срещу предложението, тъй като според правителството в Лондон това ще засегне банковата система на Острова особено тежко.

Лондон е един от най-големите финансови и банкови центрове в света, а въвеждането на данъка може да прогони много инвеститори и магнати от Меката край Темза, смятат на Даунинг Стрийт 10.

Останалите страни, които се присъединиха към инициативата са Австрия, Белгия, Гърция, Португалия, Словакия и Словения.

„Очарован съм, че 10 страни от общността са заявили готовност да въведат общ данък върху финансовите транзакции“, коментира председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу. „Данъкът може да генерира милиарди евро приходи в тези трудни времена", смята Барозу.

Очакванията са той да носи по 55 милиарда евро на година в хазната на Евросъюза.

„Става въпрос за справедливост – трябва да гарантираме, че цената на тази криза е споделена от финансовия сектор вместо единствено от обикновените граждани“, отбелязва още Барозу.

Редица други страни изтъкват, че не са срещу данъка по принцип, но че не биха го въвели, докато не бъде възприет в целия свят.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер