финанси > банки


Общинска банка с трикратен ръст на печалбата

Печалбата на компанията за деветмесечието е в размер на 3 млн. лв.

Банката трайно подобрява позициите си на пазара, остава лидер в общинското кредитиране, но се насочва и към ритейла

Общинска банка (ОБ) отчете печалба за деветмесечието на 2012 г. в размер на 3,016 млн. лв. Ръководството на институцията успешно обърна негативната тенденция от 2011 г., когато наследи финансов резултат от минус 11 405 000 лв.

Позитивните показатели в банката започнаха още през първото полугодие на 2012 г., когато беше отчетена печалба от близо 1 млн. лв. До края на септември тя нарасна трикратно в сравнение с първото шестмесечие на настоящата година.

„Ръководството на Общинска банка обеща да изведе институцията на печалба, да я преструктурира и модернизира и вече изпълнява ангажиментите си. Това е доказателство за ефективната работа на мениджърския екип в преодоляването на лошото кредитно наследство и развиването на банката като модерна търговска компания.

Оценяваме много позитивно постигнатото от ръководството, подкрепяме го и сме сигурни, че ще продължи в същата динамична и възходяща посока”, коментира финансовите резултати Орлин Алексиев, председател на Комисията по бюджет и финанси на СОС и представител на основния акционер в Общинска банка – Столична община.

„Работихме упорито и решително през изминалото деветмесечие. Предприехме трудни, но необходими мерки за запазване на стабилността на банката и подобряване на нейната ликвидност. Имаме добра реална печалба за деветмесечието.

Продължаваме да развиваме Общинска банка като търговска, модерна и потребителски ориентирана компания”, каза Сашо Чакалски, председател на Управителния съвет и изпълнителен директор на банката.

Към 30 септември 2012 г. активите на ОБ са 1,021 милиарда лв. спрямо 0,940 милиарда лв. към 31 декември 2011 г. Кредитният портфейл също е нараснал до 344 млн. лв. спрямо 341 млн. лв. в края на миналата година.

Осезаем е и ръстът на привлечените средства в кредитната институция. Те са 939 млн. лв. спрямо 860 млн. лв. в края на декември 2011 г. С това коефициентът на ликвидност на банката се е увеличил до 27,97% спрямо 14,56%  девет месеца по-рано.

Финансовата институция е заложила амбициозен план за развитие на различните сегменти и кредитни продукти.

Банката вече насочва сериозни усилия и в посока на развиване на кредитната политика към физическите лица. В последните три месеца Общинска банка разработва програми за специални клиенти, с което цели увеличаване на дела на банкирането на дребно. 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер