политика > бизнес среда


Земеделието - скрит коз в бизнеса с Италия

Президентът на Италианската търговска камара в България Марко Монтеки, пред exporter.bg за бизнес средата в България

„Когато правилата се променят по време на играта, климатът не би могъл да бъде благоприятен. Затова България вече не е привлекателна цел“, казва Марко Монтеки

Г-н Монтеки, кои италиански стоки намират добър прием в България?

- По-специално това е храната и всичко свързано с модата. Би ми харесало да кажа и ноу хау, но с избора за рестрикция, който правителството въведе, много италиански фирми, които бяха потенциално ориентирани към България, се натъкнаха на непреодолими проблеми.

След като бяха опитали на българския пазар, и сблъсквайки се с тези трудности, решиха да се обърнат към Румъния или Сърбия.

Предпочитана дестинация ли е страната ни за италианските инвеститори? В кои сфери те проявяват най-голям интерес да вложат своите пари?


- България беше идеална дестинация за моите съграждани. Днес нещата стоя по различен начин, както по отношение на европейските търгове, така и в частния бизнес.

Станахме свидетели на неоправдано увеличение на данъците върху печалбата, изработена от съоръжения за възобновяеми източници на енергия, които бяха един от секторите, към който имаше най-голям интерес.

На колко възлизат италианските инвестиции в България през 2011 г. и запазват ли те своя обем през 2012 г.?


- Няма обективна информация за това на колко възлизат италианските инвестиции в България. Със сигурност са намалели с повече от 60 % и не се очаква съвземане.

Добра ли е бизнес средата в България?

- В никакъв случай. Когато правилата се променят по време на играта, климатът не би могъл да бъде благоприятен. Затова България вече не е привлекателна цел.

Видяхме какво се случи с фотоволтаичните съоръжения и вятърната енергия. Това е пример за това как една страна може сама да се затвори, след като не зачита европейските директиви.

Страната ни е много критикувана за корупция, предстъпност и неефективна съдебна система. Смятате ли, че у нас се прави необходимото, за да бъдат преодолени тези пороци, разяждащи основите на обществото?

- И нашата страна e критикувана поради същите причини. Всеки ден в Италия сме свидетели как общински чиновници, областни съветници и престъпници биват арестувани от органите на реда по сведения на съда. Тук така ли е?

Италия е един от най-големите експортни пазари за България. Кои български стоки най-много се търсят във вашата страна?


- Ако българското правителство правеше повече реклама и промоция на собствените си продукти, много от тях щяха да бъдат представени не само в Италия, но и в други страни, най-вече в Европа.

Къде виждате скрити възможности за бизнес и партньорство между италианските и българските предприемачи?


- През първите години след 2000 г. до към 2008 г. бизнес възможностите в България бяха значителни. Създадоха се много джоинтс венчърс, и то успешни.

Според мен земеделието би могло да бъде отправен сектор за нашите предприемачества. Само не го казвайте на правителството, защото ще увеличат веднага данъците. Разбира се, това е само шега.

Ако трябва да оцените българо-италианските отношение в политически, икономически и културен план, каква щеше да бъде вашата оценка по шестобалната система?

- Политика - 0. Няма политически отношения между нашите две страни. Икономика – 3, но това е, защото частните инициативи се развиват напред самостоятелно. Култура – 6. Няколко пъти съм ставал свидетел на интереса на министъра на културата, Рашидов, към културния обмен между нашите две страни.

И един последен въпрос. Ако трябва да започнете бизнес в България, какъв ще е той? Ако почивате в България, къде ще отидете? И ако влезете в българско заведение, какво ще си поръчате?

- Трудно е човек да се замисли да започне бизнес в България. Така или иначе все още имам надежда за земеделския сектор.

Ако трябва да почивам, бих отишъл там, където услугите са на добро ниво, както на морето, така и в планината. Имате много хубави места, но услугите ви не са на ниво. Бих си поръчал шопска салата.

Димитър Дженев

 

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер