финанси > банки


Хенинг Шопман: Българските банки са стабилни

Столична община ще организира първия специализиран семинар за Общински банки в Европа

Българските банки са стабилни, но намаляване на структурните фондове може да бъде проблем, каза генералния секретар на Европейската асоциация на публичните банки Хенинг Шопман

Генералният секретар на Европейската асоциация на публичните банки (ЕАПБ) Хенинг Шопман бе на двудневно посещение в България по покана на Общинска банка.

По време на визитата си той се срещна с кмета на София Йорданка Фандъкова, Дончо Барбалов - заместник-кмет по финансите на Столичен общински съвет,  Иван Искров - управител на Българска народна банка и с ръководството на Общинска банка.

На срещата в Столична община са били обсъдени възможностите Общинска банка да си сътрудничи и да обменя информация с европейските общински  банки, членове на ЕАПБ.

По време на тези разговори възниква идеята да се организира семинар  за европейски общински финанси, на който да бъдат обобщени най-добрите практики  за общинско финансиране и структура на общинските банки, съобщават в прессъобщение от Общинска банка.

Това ще бъде първият подобен специализиран форум  за обмяна на опит и специфично ноу-хау за общинско публично банкиране.

От ЕАПБ са обявили, че ще съдействат на Столична община в организацията на семинара като предложат на своите членове – приоритетно европейски банки с държавна или общинска собственост,  да участват в събитието.

Общинска банка кандидатства за член на Европейската асоциация на публичните банки. Ръководството на Столична община е изразило пълната си подкрепа за финансовата институция.

„Общинска банка е солидна и надеждна и считаме, че има своето достойно място сред европейските банки“, отбелязва по време на срещата Йорданка Фандъкова.

„Интересът на ЕАПБ към Общинска банка е резонен“, заявява Хенинг Шопман. „Общинска банка е стабилна банка с добър потенциал и динамичен ръст през изминалата година.

Има амбициозен мениджърски екип. Наблюдаваме развитието й. Някои от членовете на ръководството познаваме лично и считаме, че банката е с много добри перспективи. Затова сме тук, да опознаем институцията по-добре и да обсъдим бъдещото членство на Общинска банка в ЕАПБ”, подчертава генералният секретар на ЕАПБ.

Сътрудничеството с европейски финансови институции е част от новата политика за развитие на Общинска банка. Посредством  партньорството с други институции банката осигурява повече сигурност и възможности за своите клиенти.

„Визитата на ръководството на ЕАПБ е добър знак за международния имидж  на Общинска банка. За нас е ценно да сме членове на Европейската асоциация на публичните банки. Това ни дава възможност за обмяна на опит с другите й членове и позитивно партньорство с институции като нашата”, коментира Сашо Чакалски - изпълнителен директор на Общинска банка.

„Със стратегията ни за сътрудничеството с европейски институции, както и с договорените през миналата седмица  партньорства с Банката за развитие към  Съвета на Европа, Европейския инвестиционен фонд и Европейската инвестиционна банка ние разширяваме портфолиото си от продукти и възможности за нашите клиенти”, допълва той.

Развитието на банковия сектор в България също било сред темите, дискутирани по време на посещението на Хенинг Шопман.

„В контекста на икономическата криза и сътресенията сред европейските финансови институции, българските банки са стабилни.  Намаляване на структурните фондове на ЕС обаче може да засегне сектора.

Това не е проблем само на България, но и на другите страни, разчитащи много на финансирането на структурните фондове. Трябва да има по-активна политика на инвестиции от западни компании”, коментира Хенинг Шопман.. 


Кой кой е

 

Хенинг Шопман


Хенинг Шопман е генерален секретар на Европейската асоциация на публичните банки, чието седалище е в Брюксел.

Европейска асоциация на публичните банки


Членовете на ЕАПБ са финансови институции, финансиращи агенции, публични банки, сдружения на държавните банки и др. В ЕАПБ могат да членуват институции, които са ситуирани в държава-членка на Европейския съюз, в Швейцария,  или в държава, подала молба за членство в Европейския съюз.

В ЕАПБ членуват около 100 институции от различни европейски държави. Те държат около 15% от  финансовия пазар  в Европа с общ баланс от около 3,500 млрд. евро и около 190 000 служители.

ЕАПБ е член на Европейския комитет за банковата индустрия (EBIC), чрез които седем основни европейски банкови асоциации представляват техните интереси пред европейските институции.

ЕАПБ се занимава с: Банкиране и банков надзор,  капиталови пазари и законите за ценните книжа, счетоводство и дружествено право, потребителски въпроси, данъчно облагане, платежните системи, финансовите престъпления, гражданско право, регионалната политика на ЕС и структурните фондове, държавните помощи и конкуренцията и др.

Общинска банка


Общинска банка АД е универсална търговска банка, създадена през 1996 г. Банката има дългогодишен опит с профилираното общинско банкиране, но в последно време отделя специално внимание на банкирането на дребно и корпоративното банкиране.

Целта й е да бъде клиентски ориентирана банка и доверен партньор на бизнеса и общината, предлагайки най-високи стандарти в сектора.

Общинска банка е лицензиран първичен дилър на държавни ценни книжа, инвестиционен посредник за операции с корпоративни ценни книжа и касов изпълнител на бюджети.

Банката има мрежа от 87 локации в страната и поддържа кореспондентски отношения с над 250 банки от цял свят.

Снимката е от посещението на Хенинг Шопман в Столична община. От ляво на дясно: Дончо Барбалов, заместник- кмет по финансите на Столична община, Сашо Чакалски, изпълнителен директор и председател на УС на Общинска банка,  Йорданка Фандъкова, кмет на град София и Хенинг Шопман, генерален секретар на ЕАПБ.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер