туризъм > екзотични дестинации


6 топли зимни дестинации

Бора Бора – Френска Полинезия

Бора Бора се слави като скъпа дестинация, неслучайно Lonely Planet го нарича “кадилакът на райските острови”

(Не обичате зимата? Не карате ски и предпочитате да се излежавате под топлите лъчи на тропическото слънце, вместо да чистите сняг от колата си? Предпочитате и да плувате в тюркоазени води, вместо да се топлите пред камината си цял ден, прекаран при минусови температури навън.

Ето ви шест топли екзотични алтернативи на европейската зима. Вече ви представихме Сейнт Джон'с на Антигуа. Сега е ред на Бора Бора във Френска Полинезия.)


Този малък остров, разположен на 230 км северозападно от Папеете, е една от най-романчните дестинации в света.

Някога, когато тази част от Френска Полинезия бе по-трудно достъпна за туристите, тук идваха да се насладят на великолепната природа и да се скрият от обективите на папараците не една и две холивудски звезди.

В Black Pearl, прочутият курорт с бунгала, кацнали над самата вода, бунгало №1 е принадлежало на Марлон Брандо, №3 – на Джак Никълсън, и прочие.

Между другото модата на тези бунгала, разположени във водите на лагуната, които днес са толкова популярни на Малдивите, Сейшелите и прочие екзотични дестинации, тръгва от преди 30-40 години именно от Бора Бора.

Полинезийците всъщност наричат острова си Пора Пора, което означава първороден. В техния език просто няма думи, които да започват с буквата “Б”. Виновник за грешката е капитан Джеймс Кук, който не чул добре мекото “п” в говора на местните жители и решил, че островът се нарича Бора Бора.

Че природата на Бора Бора е великолепна, вече стана въпрос. Какво обаче е уникалното в нея? Представете си високи над 700 м планински върхове, останали от избухнал преди хиляди години огромен вулкан.

Склоновете им са покрити с изумрудено зелени джунгли, които се спускат към искрящо бяла пясъчна ивица, над която се извисяват гигантски кокосови палми. Около тях се простира тюркоазено синя лагуна, заобиколена от бариерен коралов риф.

Самата лагуна пък е осеяна с живописни островчета, наречени моту, на които са изникнали луксозни хотелски комплекси с “водни” бунгала, нерядко с прозрачни подове в дневните, през които се вижда кристално чисти води и пъстроцветни тропически рибки.

На самия остров живеят 8-9 хил. Полинезийци, които освен от туризъм, се прехранват и от преработката на копра, от която се извлича кокосово масло.

Тези усмихнати и приветливи хора говорят предимно френски и таитянски и по-рядко английски, въпреки че туристите, които идват тук, са най-вече от Щатите, Канада, Япония и Западна Европа.

Бора Бора се слави като скъпа дестинация, неслучайно популярният пътеводител Lonely Planet го нарича “кадилакът на райските острови”.

Вярно е, че самолетните билети дотам не са никак евтини, но достъпна алтернатива на суперлуксозните 5-звездни курорти от рода на St. Regis Bora Bora, Le Meridien Bora Bora и прочие има и това са малките семейни пансиони и хотелчета във Baumane и другите градчета на острова.

Що се отнася до ресторантите, има ги всякакви – разбира се, предимно полинезийски, но и доста френски, а концепцията им варира в широки граници – в един от тях храната се поднася в лодки, хвърлили котва в спокойните води на лагуната.

Бора Бора е рай за любителите на водните спортове, но гмуркането, разходките с полинезийско кану или водните ски не са единствената възможност за активна почивка.

Островът предлага и други като сафари с джип по планинските склонове, езда, планинско колоездене, а екзотичните полинезийски танци и песни са най-добрият начин за отмора след залез-слънце.

Милко Стоименов, списание Travel magazine

 

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер