туризъм > екзотични дестинации


6 топли зимни дестинации

Канарски острови

Всеки от седемте острова е в състояние да предложи на туристите различно изживяване

(Не обичате зимата? Не карате ски и предпочитате да се излежавате под топлите лъчи на тропическото слънце, вместо да чистите сняг от колата си? Предпочитате и да плувате в тюркоазени води, вместо да се топлите пред камината си цял ден, прекаран при минусови температури навън.

Ето ви шест топли екзотични алтернативи на европейската зима. Вече ви представихме Сейнт Джон'с на Антигуа и Бора Бора от Френска Полинезия. Сега е ред на Канарски острови.)


Може да не са най-топлата зимна дестинация, но все пак, докато Европа е покрита със сняг, тук обичайните дневни температури през януари и февруари гравитират около 20 градуса.

Канарите са архипелаг от 7 острова, разположени срещу западните брегове на Африка, приблизително на стотина километра срещу мястото, където се срещат границите на Мароко и Западна Сахара.

Резултатите от вулканичния произход на островите и тяхното географско местоположение са първо, драматичен пейзаж, какъвто няма никъде в Европа и Африка: планини, високи 4000 м, гъсти джунгли и субтропически гори и пустини, и второ, уникален климат, с топло, но не горещо лято, топла зима и малки разлики между дневните и нощните температури.

Като прибавим и наличието на някои от най-добрите плажове в Европа (Канарските острови са най-отдалечената от Стария континент част от ЕС в лицето на Испания.), разбираме защо 50 % от туристите, посетили веднъж архипелага, се връщат отново.

Не ги спира дори строителният бум, довел до свръхзастрояване и пренаселване на някои места – най-вече на Тенерифе и Ла Палма (във времето преди икономическата криза на Канарските острови се изливат по 2,5 млн. тона бетон годишно!)

Всеки от седемте острова е в състояние да предложи на туристите различно изживяване. В по-големите и комерсиализирани Гран Канария и Тенерифе са концентрирани повечето хотели и забавления, както и културния и деловия живот на архипелага.

В Лас Палмас де Гран Канария и в Санта Крус де Тенерифе се намират почти всички музеи (на Колумб, на науката и техниката, на модерното изкуство и др.), галерии, концертни зали (включително уникалните в архитектурно отношение Аудиторио де Тенерифе на Сантяго Калатрава и Аудиторио де Алфредо Краус на Оскар Тускетс), тук се провеждат и почти всички фестивали и повечето карнавали.

На Лансароте обаче, където сградите не могат да бъдат по-високи от най-високата палма на острова, издържаното в естетическо отношение екостроителство се вписва по изключително хармоничен начин в заобикалящия го пейзаж.

Фуертевентура, известен като Острова на вечната пролет, е рай за сърфистите, леководолазите и любителите на океанския риболов, привлечени от огромните марлини във водите около него.

Ла Палма се слави като най-красивия и живописен от всички острови, но освен туристи той привлича и астрономи, тъй като високите му планини и пословично чистото небе са причина тук да бъдат построени множество астрономически обсерватории.

Ла Гомера е запазил традиционната си атмосфера в най-голяма степен в сравнение с останалите острови, докато Ел Йеро предлага невероятни вулканични пейзажи.

На този малък (едва 278 кв.км) остров са преброени над 500 кратера, а други 300 са покрити с геоложки пластове. Броят на пещерите и вулканичните галерии надхвърля 70. Ел Йеро е и най-екологично ориентираният от всички острови.

В близките години цялата енергия, произвеждана на острова, ще идва от възобновяеми източници – слънцето, вятъра и водата.

Милко Стоименов, списание Travel magazine

 

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер