финанси > банки


В Кипър създават “добра банка” и “лоша банка”

Според CNBC руските вложители ще бъдат тежко засегнати от еднократния данък върху депозитите на стойност над 100 000 евро

Втората по пазарна капитализация кипърска кредитна институция - Popular Bank of Cyprus, ще бъде закрита, като всички депозити под 100 000 евро ще бъдат защитени и прехвърлени в Bank of Cyprus – банката с най-голяма пазарна капитализация в страната.

Споразумението между Кипър и международните му кредитори в лицето на Европейския съюз и Международния валутен фонд включва създаването на „добра банка“ и „лоша банка“, както и данък върху негарантираните депозити в размер над 100 000 евро във втората по пазарна капитализация кипърска кредитна институция - Popular Bank of Cyprus. Тя ще бъде закрита, като всички депозити под 100 000 евро ще бъдат защитени и прехвърлени в Bank of Cyprus – банката с най-голяма пазарна капитализация в страната.

Смята се, че около 40% от депозитите в кипърските банки принадлежат на руски компании и физически лица, като от международната рейтингова агенция Moody's изчисляват размера им на около 32 млрд. долара.

Според кипърският министър на финансите Михалис Сарис, цитиран от CNBC, отношенията между Кипър и Русия няма да пострадат вследствие на споразумението за спасителна помощ.

Агенцията обаче припомня, че преди всичко руските вложители ще бъдат тежко засегнати от еднократния данък върху депозитите на стойност над 100 000 евро, процентът по който все още не е уточнен.

С мнението на кипърския финансов министър не е съгласна и Тори Колендър - дилър в Global Reach Partners. Според нея руснаците ще се изтеглят масово от Кипър.

„Не съм сигурна колко дълго тези адвокати и счетоводители, които спомена Сарис, възнамеряват да останат в Кипър, ако на всеки 5 секунди някой им конфискува вложенията“, каза Колендър. „Поради тази причина споразумението може да доведе до масово изтегляне на руски авоари от Кипър“, смята тя.

Днес стана ясно, че президентът на Русия Владимир Путин е възложил на правителството му да преговаря за преструктурирането на заема в размер на 2,5 млрд. евро, който Москва отпусна на Кипър. Това съобщи говорителят на Путин Дмитрий Песков, цитиран от Ройтерс.

Съобщението сигнализира, че Москва най-вероятно ще подкрепи международните партньори на Никозия, които постигнаха споразумение за спасяването на страната на извънредна среща.

Агенцията припомня, че Кипър е поискал от Русия да бъде удължен срокът за изплащането на кредита, а лихвата да бъде понижена от 4,5% до 2,5%. През миналата седмица обаче двете страни не успяха да се споразумеят след неколкодневни преговори.

По-рано първият вицепремиер на Русия Игор Шувалов съобщи, че страната му първо ще проучи пакета от мерки, а след това ще реши дали да помага на Кипър.

Междувременно канцлерът на Германия Ангела Меркел отбелязва, че е много доволна от постигнатите резултати от маратонските преговори за предотвратяването на фалита на островната държава.

По думите й сделката е правилна, още повече, че гарантира, че тези, които най-много са допринесли за кризата, ще си платят.

„Аз съм много доволна, че бе намерено решение снощи и че бяхме в състояние да избегнем изпадането на страната в неплатежоспособност“, коментира Меркел. „Вярвам, че споразумението, което бе постигнато, е правилно“, допълва тя.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер