финанси > банки


Кипър няма да бъде никога повече данъчен рай

Единната валута получи глътка въздух след новината, че финансовите министри на страните от еврозоната са се съгласили да кредитират Кипър с 10 млрд. eвро

Акциите на някои големи испански и италиански банки се сринаха с около 5%, докато спредовете по облигациите на страните от периферията на еврозоната отново се разшири.

Постигнатата сделка за спасяването на Кипър изстреля еврото нагоре. То започна седмицата с повишение благодарение именно на новината за тази сделка. Тя спаси Кипър от финансов колапс, но според анализатори островът завинаги е изгубил шанса да бъде приеман за данъчен рай.

Единната валута получи глътка въздух след новината, че финансовите министри на страните от еврозоната са се съгласили да кредитират Кипър с 10 млрд. евро. Други близо 7 млрд. евро страната ще трябва да си осигури сама, като се очаква основната част от тях да бъдат набавени чрез преструктуриране на двете най-големи банки в Кипър.

Добрата новина за дребните вложители е, че всички депозити под 100 хил. евро ще останат непокътнати. От големите влогове обаче държавата ще „отхапе“ значителна част, като до момента не са обявени точните проценти. Според спекулациите обаче може да се стигне до отнемане на 30-40% от номинала на големите депозити.

Инвеститорите по света останаха шокирани от условията по спасителния план за Кипър, тъй като те преобръщат принципите на кредитната йерархия, създавайки прецедент, който може да бъде копиран в други страни от еврозоната.

Ето защо не е учудващо, че акциите на някои големи испански и италиански банки се сринаха с около 5%, докато спредовете по облигациите на страните от периферията на еврозоната отново се разшири.

Развръзката в еврозоната се отрази и на търговията с петрол. Лекият суров петрол, търгуван в САЩ, поскъпва с 0,4 на сто до 94,11 долара за барел. Търгуваният в Лондон петрол сорт брент повишава цената си с половин процент до 108,18 долара за барел.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер