експорт > международни изложения


В Италия ще дегустират вина от Балканите

12 български изби и още 18 винарни от Балканите ще участват на Grand Balkan Wine Tasting в Милано

Събитието е част от стратегията на Balkans International Wine Competition (BIWC)*, която има за основна цел да популяризира балканските вина. Партньор на BIWC е ONAV – Италия.

12 български изби и още 18 винарни от Балканите ще участват на Grand Balkan Wine Tasting. Форумът ще се проведе на 18 април  в шоурум Jannelli&Volpi, разположен в центъра на Милано.

Събитието е част от стратегията на Balkans International Wine Competition (BIWC)*, която има за основна цел да популяризира балканските вина. Партньор на BIWC е ONAV – Италия.

ONAV www.onav.it е втората по големина италианска асоциация, която е основана през 1951 година и има в своите редици 2200 членове от Ломбардия (Район Милано) и 9000 от цяла Италия.

“Това е първо събитие, което излиза извън границите на  Балканите. То показва, че една голяма наша идея работи. А тя е да се създаде мощен маркетингов инструмент, който да разчита на взаимодействие между производителите и организаторите от всички балкански страни”, коментира пред exporter.bg инж. Галина Нифору, Wine MBA и директор на BIWC.

Заявеният интерес от страна на вносители, дистрибутори и винени експерти да  бъде организирана специализирана Trade дегустация  по време на второто издание на BIWC 2013 г., което ще се проведе от  16 до 19 май, 2013 в Гранд Хотел София. http://balkanswine.eu/en/pages/Festival/, е още едно доказателство, че BIWC работи в правилната посока.

Проучванията показват, че балканските вина в Италия са особено интересни за търговци, сомелиери, винени професионалисти, както и за любителите на виното, които търсят нови и интересни сортове от по-непопулярни за Апенините винени региони.

В Милано те ще могат да открият и да опитат някои от най-добрите вина на Балканите, които имат голям потенциал за италианския пазар, както и да осъществят директни B2B контакти с винопроизводителите.

Очаква се повече от 150 търговци, сомелиери, енолози, ресторантьори, собственици на винени магазини и техните представители да посетят събитието.

И тъй като ONAV допуска участието на не повече от 30 изби, поради ограниченото пространство в шоурум Jannelli&Volpi, от българска страна ще участват 12 изби Те са:Санта Сара (носителят на Гранд Трофей от BIWC 2012), Едоардо Миролио (Трофей за пенливо вино на BIWC 2012), Драгомир (Трофей за Розе на BIWC 2012), Домейн Мараш, Глоуб Дистрилърс – Вила Любимец, Шато Копса, Анжелус Естейт, Вила Мелник, Гулбанис, Домейн Пещера/ Вила Ямбол, Румелия и Магура.

Всяка изба ще разполага с маса, за да може неин представител да осъществява директен контакт със заинтересуваните търговци. Той ще може да им представя избата, нейните вина, тероар и сортове, като трябва да се отбележи, че особено голям интерес ще предизвикат местните балкански сортове.


* Първият балкански винен фестивал се проведе в Гранд хотел София от 14 до 17 юни, 2002 г. На Тhе Balkans International Wine Competition си дадоха среща световни винени експерти, Masters of Wine, винени търговци, винени журналисти от САЩ, Великобритания, Русия, Индия, Скандинавия, Германия, Белгия, Холандия и др.

По време на BIWC международно жури връчи общо 23 златни медала, 10 от които на представители на български изби. 7 гръцки, 3 словенски и 2 македонски вина, което е 6 % от всички представени в състезанието, също се окичиха със злато.


Бин 41, Мерло 2008 на Винарска изба Санта Сара спечели балканската надпревара с 400 вина от региона.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер