експорт > международни изложения


Encore Syrah на „Катаржина Eстейт” впечатли дистрибутори и винени журналисти в Ню Йорк

Андрей Христов, административен директор на „Катаржина Естейт”, пред exporter.bg за успешното участие на избата в New York Wine Expo

Това е първото масово и организирано участие на български изби в изложение на американския пазар.

Мястото е Ню Йорк, ресторантът – световноизвестен. Персей - Мишлин 3 звезди. И един от топресторантите на Ню Йорк. Американците, които са домакини за 6-ти пореден път на New York Wine Expo, дават винена вечеря за седемте български изби, които участват за първи път в изложението.

Проектът

Участието на родните изби на този престижен форум е по европейския проект “Промоция на българското вино в трети страни”. Бенефициент от българска страна е Националната лозаро винарска камара. Тя участва в проекта заедно със Сдружение на гръцки изби от Северна Гърция. От българска страна вече са се включили „Катаржина Естейт и” още шест български изби.

Началото на проекта е септември 2012 г., но през 2013 г. започва изпълнението на различните дейности, като първата от тях е участие от 1 до 3 март в изложението New York Wine Expo. Там се представят „Катаржина Естейт” и останалите шест изби от проекта.
“Това е първото масово и организирано участие на български изби в изложение на американския пазар”, коментира пред exporter.bg Андрей Христов, административен директор на „Катаржина Естейт”. Той представлява избата по време на New York Wine Expo.

Оценката на сомелиера

Сомелиерът на топресторанта Персей в Ню Йорк, който е Мишлин 3 звезди, оцени най-високо Encore Syrah на "Катаржина Естейт"

Но сега да се върнем на вечерята в Персей. На нея са поканени около 40 души – дистрибутори, винени журналисти и критици, вносители на вина в САЩ. Всяка изба се представя с едно вино. За „Катаржина Естейт” това е Encore Syrah 2011 г.

Преди вечерята сомелиерът на ресторанта дегустира всичките седем български вина, за да може да препоръча съответното ястие към всяко едно от тях. Той е най-силно впечатлен от Encore Syrah на „Катаржина Естейт” и дава много хубав отзив за него. “И останалите участници във вечерята бяха единодушни – Encore Syrah е една класа над останалите вина, представени от българските изби”, отбелязва Андрей Христов.

Първа крачка

Той оценява участието на „Катаржина Естейт” и на останалите изби в изложението като първа и много успешна крачка на американския пазар. “Бяхме на отделен щанд, всяка изба си имаше своя маса, на която да си презентира вината. За три дни минаха 11 000 посетители, които останаха изключително впечатлени от българските вина и особено от тези на „Катаржина Естейт”.

Хареса им виното, визията на бутилките, етикетите. Много от тях не знаеха, къде се намира България. Не знаеха, че тя произвежда вино. Но когато го опитваха, бяха впечатлени и силно изненадани от неговото качество”, разказва младият административен директор на една от най-титулуваните и успешни български изби.

Вече текат преговори

Първото масово и организирано представяне на български изби на американския пазар бе на изложението New York Wine Expo

Според него участието в New York Wine Expo дава шанс на изби като „Катаржина Естейт” да продават в САЩ вина от среден и висок клас. Даже вече течали преговори с американски вносител на вина.

“Мисля, че съвсем скоро ще подпишем договор с него и още през месец май ще изнесем първото количество среден и висок клас вина на „Катаржина Естейт” на американския пазар”, дава Андрей Христов информация в аванс.

И в други щати на Америка

Той оценява високо проекта “Промоция на българското вино в трети страни”, защото ще даде възможност, както на „Катаржина Естейт”, така и на останалите български изби в проекта, да участват всяка година на изложения и в други щати на Америка. Ето сега, през май, на дневен ред е представяне в Чикаго.

Така американската публика ще научава за българските вина, за „Катаржина Естейт”, а контактите с американските дистрибутори ще се осъществяват много по-лесно. Защото това е начинът, да се пробие на този необятен и платежоспособен пазар.

Димитър Дженев

 

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер