финанси > банки


Morgan Stanley: Европа ще отслаби еврото

През есента Европа ще последва примера на Япония и ще предприеме мерки за отслабване на валутата си, за да подкрепи износа и растежа, прогнозират анализатори на Morgan Stanley

„В рамките на две години и половина ще сме много близо до паритет между еврото и долара“, смята Ханс-Гюнтер Редекер, директор на отдела за глобални валутни стратегии на Morgan Stanley.Правителствата от еврозоната вероятно ще се опитат да отслабят еврото, за да подкрепят растежа. Това ще се случи през следващите две години и половина, когато еврото може да поевтинее до паритет спрямо щатския долар. Прогнозата е на анализатори на Morgan Stanley, цитирани от Bloomberg.

Еврото, което изгуби 2,6% от началото на годината, ще продължи да поевтинява, тъй като спасителният план за Кипър събуди опасения за сигурността на банковите депозити в региона, коментира Ханс-Гюнтер Редекер, директор на отдела за глобални валутни стратегии на Morgan Stanley.

Италия се опитва да сформира коалиционно правителство, но досега безуспешно и това също ще окаже натиск на еврото, допълва той.

Политиката спрямо Кипър ще затрудни финансирането в страните от периферията на еврозоната, алармира Редекер. „Дългосрочните последствия се крият в това, че монетарната политика в Европа не функционира, кредитирането е замразено, растеж липсва, а фискалната политика все още е фрагментирана. Ето защо е оправдано да сте песимисти по отношение на перспективата“, казва още експертът.

Според усреднената прогноза на анализатори, участвали в проучване на Bloomberg, към 31 декември 2013 г. еврото ще се търгува за 1,29 долара.

„В рамките на две години и половина ще сме много близо до паритет между еврото и долара“, прогнозира Редекер.

През март услугите и производството в еврозоната се свиха повече от очакваното, с което задълбочиха опасенията, че регионът няма да се измъкне от рецесията толкова лесно. Еврозоната приключи четвъртото тримесечие на 2013 г. с най-значимия спад на брутния си вътрешен продукт от първото тримесечие на 2009 година.

Миналия месец президентът на Европейската централна банка Марио Драги потвърди прогнозата си, че през втората половина на годината регионът постепенно ще се измъкне от рецесията.

През есента Европа ще последва примера на Япония и ще предприеме мерки за отслабване на валутата си, за да подкрепи износа и растежа, подчертава Редекер.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер