финанси > банки


Всички обичат зеления гущер

През последните пет години количеството долари в обращение е нараснало с 42% най-вече заради търсенето в Европа

Общото количество американски пари в обращение в размер на 1,175 млрд. долара финансира около 10% от националния дълг на САЩ и спестява на Вашингтон около 29 млрд. долара на година от лихви.

Цар Долар запазва своя трон. Светът все още обожава зелените пари, а статутът им на валута за резерв остава непокътнат. Поредното доказателство за това е фактът, че от началото на кризата през 2008 г. търсенето на 100 доларови банкноти в Европа се е увеличило рязко. Информацията е на Financial Times.

През последните пет години количеството долари в обращение е нараснало с 42% най-вече заради търсенето в Европа, разкриват данни на Федералния резерв (Фед). Според една от оценките на Фед делът на американските пари, които са в обращение извън страната, е нараснал за същия период от около 56% до близо 66%.

„Когато през пролетта на 2010 г. европейската криза се задълбочи, количеството американски пари в обращение нарасна рязко“, отбелязва Джон Уилямс, президент на Фед в Сан Франциско.

“При това количеството долари в обращение продължава да нараства на фона на икономическата и политическата нестабилност, принуждаваща европейците да търсят убежище в зелените пари“, допълва той.

Все по-интензивното търсене на зелените гущери предполага, че хората се страхуват за сигурността на банките и бъдещето на еврото, но не и за инфлацията или евентуални фалити в САЩ.

Бюджетният дефицит на САЩ кара някои анализатори да говорят за дългова криза в страната. Все пак най-силно търсене за американски долари се наблюдава в Аржентина и страните от бившия Съветски съюз. Облагането с данък на депозитите в Кипър, където много руснаци държат сметките си, вероятно ще породи нов интерес към зелените пари.

Повишеното търсене на долари беше факт още в деня, когато Lehman Brothers фалира през 2008 година. През петте години до септември 2008 г. американските пари в обращение са нараствали със средно 3,8%, докато след това темпът на растеж е достигнал 7,5%.

“През 6-те месеца след фалита на Lehman Brothers през 2008 г. авоарите в 100 доларови банкноти са се увеличили с 10% или 58 млрд. долара“, подчертава Уилямс.

Ниските лихвени проценти през последните години ви гарантират минимални загуби, ако предпочитате да държите активите си в кеш.

От друга страна търсенето на долари означава, че светът на практика предоставя гигантски безлихвен заем на САЩ.

Общото количество американски пари в обращение в размер на 1,175 млрд. долара финансира около 10% от националния дълг на САЩ и спестява на Вашингтон около 29 млрд. долара на година от лихви.

Ако две трети от този кеш е извън САЩ, годишният подарък от останалия свят за Вашингтнон е в размер на 19 млрд. долара или колкото е приблизително брутният вътрешен продукт на Кипър, изчислява Financial Times.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер