финанси > банки


Губиш над 3 млн. евро, печелиш гражданство

Вложителите в кипърски банки понесли над три милиона евро загуби, могат да подадат заявления за получаване на кипърско гражданство

Данъчни облекчения ще има и за чуждестранни компании, които решат да останат на острова. Това се отнася и за компании, които в близко време смятат да открият свои представителства в тази страна на еврозоната.

Кипър е решил да компенсира вложителите в банковата система, които най-силно са пострадали от преструктурирането на двете основни финансови институции, като им предложи гражданство.

Това е заявил президентът на страната Никос Анастасиадис, цитиран от ИТАР-ТАСС. Тези, които са притежавали депозити в кипърски банки до 15 март тази година, и сега са понесли над три милиона евро загуби, могат да подадат заявления за получаване на кипърско гражданство, гласи предложението на държавния глава на Кипър.

Той пояснил още, че данъчни облекчения ще има и за чуждестранни компании, които решат да останат на острова. Това се отнася и за компании, които в близко време смятат да открият свои представителства в тази страна на еврозоната.

Както вече е известно, Кипър успя да избегне фалита, благодарение на съгласието си да обложи еднократно влогове над 100 хил. евро. Централната банка на страната реши вложителите в Bank of Cyprus да получат акции на банката, но на стойност едва 37,5% от депозита над 100 хил. евро.

Освен това 22,5% от сумите остават без лихва. Останалите 40% от средствата ще бъдат облагани, но ще могат да бъдат изплатени само след финансовото оздравяване на банката.

Това далеч не е най-страшното, констатира Reuters. Мярката със сигурност ще сложи край на Кипър като офшорна зона, а това пък ще доведе до свиване на икономиката и сериозна загуба на работни места. На този етап няма и данни как обикновените спестители в другите разклатени държави - Гърция, Испания или Италия, ще реагират на случващото се на острова.

Властите в Кипър пък правят всичко възможно да спрат изтичането на средства. Не само кипърците, но и чуждите граждани, например, не могат да напускат страната с повече от 2000 евро в брой. Първоначално тази сума беше 1000 евро. Въведени са и сериозни ограничения при тегленето на средства от банките.


 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер