финанси > банки


Дълбокият джоб на Германия

Сметката, която Германия плаща за спасяване на еврото от 2008 г. насам, достигна 65 млрд. евро

Спасителните програми за страните от периферията на еврозоната са сред основните причини германският дълг да постави нов рекорд от 2,166 трлн. евро в края на 2012 година.

През 2012 г. Германия е осигурила 36 млрд. евро на Европейския фонд за финансова стабилност и 9 млрд. евро на приемника му - Европейския стабилизационен механизъм. Така сметката, която Германия плаща за спасяване на еврото от 2008 г. насам достигна 65 млрд. евро.

Германия е основният източник за попълването на спасителните фондове откакто има криза в еврозоната.

Спасителните програми за страните от периферията на еврозоната са сред основните причини германският дългът да достигне нов рекорд от 2,166 трлн. евро в края на 2012 година. Информацията е на централната банка на Германия. През 2011 г. германският дълг е вълзлизал на 2,085 трлн. евро.

Германското правителство е принудено да се финансира от пазарите, на които Берлин обаче се радва на ниски лихви заради силния си кредитен рейтинг.

Съотношението на дълга спрямо брутния вътрешен продукт на Германия е нараснало с 1,5 процентни пункта до 81,9%, което също е рекордна стойност, отбелязва Bundesbank.

Според критериите на Маастрихтския договор това съотношение не бива за превишава 60%. За Германия последно то е било такова през 2001 г.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер