експорт > международни изложения


Балканите заемат 5-то място в света като производители и износители на вино

Пред региона са само Франция, Италия, Испания и САЩ, съобщи Галина Нифору, основател и директор на Балканския винен фестивал и конкурс

Виното и туризмът на Балканите се представят на Втори Винен фестивал и конкурс през май в София

60 изби се очаква да се включат тази година в Балканския винен фестивал и около 100 участници – във винения конкурс. Това стана известно по време на проведената в БТПП пресконференция, посветена на предстоящия през месец май в София Втори Балкански винен конкурс и фестивал.

„Балканите се нуждаят от съвместно излизане на международните пазари“, каза председателят на БТПП Цветан Симеонов. Той подчерта, че Палатата приема с ентусиазъм идеята за съвместни действия на винопроизводители и търговци от балканските страни и изтъкна, че отварянето на търговията е сред целите на глобалния бизнес.

„Само след постигането на това може да се очакват сериозни успехи на международните пазари. Затова БТПП разглежда този фестивал като демонстративен проект на необходимостта от обединяване на потенциала на балканските икономики“, допълни Симеонов.

При съвместно излизане на международни пазари Балканите заемат 5-то място в света като производители и износители на вино след Франция, Италия, Испания и САЩ. „Това не е достатъчно известно“, отбеляза Галина Нифору, основател и директор на Балканския винен фестивал и конкурс.

Тя подчерта, че трябва да се гордеем с древните сортове, традициите и постиженията на региона във винопроизводството. „Защо да не сме Старият свят с едно ново излъчване?“, попита Галина Нифору и представи програмата на Втория Балкански винен конкурс и фестивал, която включва конференция, дискусии, дегустации, лекции. Показана бе и наградата в конкурса – статуетка на известния художник Кольо Карамфилов.

Галина Нифору изтъкна, че въпреки кризата винопроизводството в България е в подем и посочи, че българският износ на вина през 2011 г. е отбелязал 7% ръст, в сравнение с 2010 г. „Интерес към българските вина проявяват в Канада, Индия, Сингапур и на други пазари“, съобщи още тя.

И разказа за успешното участие на 30 балкански изби, от които 12 български, на тестинга в Милано, организиран от Балканския форум на виното и ONAV - втората по големина италианска асоциация, която е основана през 1951 година и има в своите редици 2200 членове от Ломбардия (Район Милано) и 9000 от цяла Италия.

По време на Grand Balkan Wine Tasting в Милано българските вина от сортовете Мелник и Мавруд са обрали овациите.

„Българските изби могат успешно да продават червени вина в Румъния и Сърбия“, каза директорката на Балканския винен форум, в отговор на въпрос на exporter.bg, в кои съседни балкански държави, България може реално да осъществи експорт.

Тя допълни още, че две български изби вече успешно изнясят вина за Румъния. „В Гърция също продаваме бели и червени вина. А защо да не изнасяме вина и за Турция, която въпреки високите мита, е един бързо развиващ се пазар?“,  попита Нифору.

И предложи нещо конкретно. Да се сключват директни договори с големите турски курорти, които масово са посещавани от руски туристи, добре запознати с българските вина.

Председателят на БТПП Цветан Симеонов я допълни, че само една македонска изба продава в Сърбия 7 млн. бутилки вино. И попита, защо част от тези милиони продадени вина в западната ни съседка, да не са български.

Новосформираната българска Асоциация на износителите на вино, чийто председател е Галина Нифору, също си е поставила за цел да осигури пазари за българското вино и в САЩ, Япония и Хонконг, стана известно още по време на пресконференцията.

На въпрос на exporter.bg, кога ще видим на Балканския винен форум светила като Робърт Паркър, Джансис Робинсън или Хю Джонсън, Галина Нифору дипломатично отговори, че е въпрос само на хонорар.

Предстоящият Втори Балкански международен винен конкурс и фестивал е бил представен от Вили Гълъбова – мениджър „Експорт“ на фестивала миналата седмица в Будва, Черна гора. Това е станало пред участниците в Общото събрание на Асоциацията на Балканските палати, със съдействието на БТПП.

Официална програма на събитието можете да откриете на: http://www.balkanswine.eu/bg/pages/ Festival/Program

На снимката: (от ляво на дясно) Вили Гълъбова - мениджър Експорт на фестивала, Цветан Симеонов - председател на БТПП,  Галина Нифору - основател и директор на Балканския винен фестивал (BIWC) и конкурс и Михаела Георгиева - Мениджър комуникации BIWC.

 

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер