финанси > банки


Кипър разхлаби банковата примка

Чуждестранните клиенти на действащите в Кипър чужди банки вече имат достъп до сметките си при определени условия

Банковите операции за закупуване на стоки и услуги на стойност до 300 хил. евро могат да се извършват вече без представяне на документи, оправдаващи транзакциите, но за операции над тази сума се изисква разрешение от специална комисия на централната банка.

Ново смекчаване на мерките за ограничаване на движението на капитали обявиха Централната банка на Кипър и министерството на финансите на страната. Информацията е на ИТАР-ТАСС.

В указ на министерството се посочва, че „таванът“ на междубанковите преводи или плащания в рамките на страната се повишава до 10 хил. евро месечно за физическите лица от досегашните 3 хил. евро. За юридическите лица обаче той се запазва на ниво 50 хил. евро.

Банковите операции за закупуване на стоки и услуги на стойност до 300 хил. евро могат да се извършват вече без представяне на документи, оправдаващи транзакциите, но за операции над тази сума се изисква разрешение от специална комисия на централната банка.

Увеличава се размерът на банковите преводи в чужбина до 5 хил. евро месечно от 3 хил. евро до момента, без да бъдат представяни оправдателни документи. Напускащите страната вече могат да изнесат 3 хил. евро вместо разрешените досега 2 хил. евро.

От банкоматите в Кипър обаче все още могат да се теглят само до 300 евро дневно, но юридическите лица вече ще могат да теглят от банките до 500 евро дневно.

Временните мерки за ограничаване на движението на капитали в условията на извънредна финансова ситуация бяха въведени на 27 март в навечерието на подновяването на работата на кипърските банки след почти двуседмично прекъсване.

Те бяха предприети след решението на Съвета на министрите на финансите на държавите-членки на еврозоната (т. нар. Еврогрупа) за принудителното привличане на вложителите с негарантирани депозити в кипърските банки във финансирането на спасителната програма за страната.

Чуждестранните клиенти на действащите в Кипър чужди банки вече имат достъп до сметките си и ще могат да превеждат суми в чужбина при спазването на определени условия, се посочва в друго съобщение на кипърското министерство на финансите.

Експерт в областта на международните финанси е обяснил за ИТАР-ТАСС, че става дума само за чужди поданици и базирани извън Кипър финансови компании, чиито собственици са чужди поданици или лица, регистрирани на фондови борси в чужбина.

За да могат чуждестранните банки да бъдат освободени от ограничителните мерки върху банковите операции, наложени в Кипър, те трябва да се регистрират и да бъдат включени в списък, съставян от министерството по препоръка и със съгласието на управителя на централната банка на страната.

При това кипърските власти ще изискват от тях да предоставят гаранции от банките-майки, че те ще поддържат ликвидни средства в дъщерните си структури, ако на последните е необходима финансова помощ.

Чуждестранните кредитни институции ще трябва да покажат също, че разполагат с резервни кредитни средства на стойност най-малко 30% от депозитите на клиентите им. Освен това чуждестранните банки ще бъдат длъжни да предоставят на кипърското министерство на финансите списък на международните си клиенти, които също се длъжни да отговарят на критериите на властите в страната.

От министерството уверяват, че при спазването на всички тези изисквания ще бъде разрешено банковите разплащания или преводите на депозитите на чуждестранните клиенти да се осъществяват свободно.

Размерът на спешните кредити, отпуснати на кипърските кредитни институции от централната банка на страната, е достигнал 11,4 млрд. евро. Кредитите са предоставени по линия на програмата за Спешно ликвидно подпомагане на европейската централна банка срещу гаранции под формата на държавни облигации и други видове ценни книжа.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер