финанси > банки


Кипър и Гърция остават "бомба със закъснител"

Пазарите да се подготвят за нова вълна от нарастващи опасения за разпад на европейския паричен съюз, алармират експерти на Citigroup

От Citigroup прогнозират, че еврозоната ще остане в рецесия през тази и следващата година, като в някои държави тя ще бъде изключително дълбока. Пазарите пък ще бъдат обхванати от “периодични пристъпи на напрежение”, смятат анализаторите на банката.

Опастността Кипър и Гърция да излязат от еврозоната съвсем не е отминала. За това предупреждават експертите на Citigroup, в икономически доклад, цитиран от CNBC.

“Ние продължаваме да мислим, че Кипър и Гърция ще изоставят еврото с течение на времето”, смятат от финансовата институция. Това можело да бъде в резултат на мащабното преструктуриране на дълговете на двете държави.

Пазарите да се подготвят за нова вълна от нарастващи опасения за разпад на европейския паричен съюз, алармират експертите на Citigroup. Независимо, че тези пазари се поуспокоиха, след като Европейската комисия, Европейската централна банка и Международният валутен фонд изработиха спасителната програма за Кипър и след като правителството в Никозия наложи мерки за контрол на капитала и обложи с данък депозитите над 100 хил. евро.

От Citigroup прогнозират, че еврозоната ще остане в рецесия през тази и следващата година, като в някои държави тя ще бъде изключително дълбока. Пазарите пък ще бъдат обхванати от “периодични пристъпи на напрежение”, смятат анализаторите.

Те обаче не отричат, строгите мерки за икономии в Европа напоследък се радват на нарастващо внимание и дори еврокомисарят по икономическите въпроси Оли Рен посочи, че затягането на коланите може да не става толкова бързо, за да се даде шанс за тласък на икономическия растеж.

От цялата тази ситуация Испания и Италия също няма как да се измъкнат “сухи от водата” заради омагьосания кръг от постоянна икономическа слабост, затегнато кредитиране и нарастваща безработица, в който попаднаха, коментират още от Citigroup.

“Италия и Испания в крайна сметка ще се възползват под някаква форма от помощ по линия на Европейския стабилизационен механизъм през тази година”, прогнозира банката.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер