експорт > пазари


Продаваме вино и олио на Китай

Винпром Пещера и Кабакум Груп подписаха с китайски компании търговски договори за експорт

Големият интерес към Българо-китайския бизнес форум, проявен от компании и на двете страни, има своето обяснение. Китай е пазар номер едно по внос в ЕС и на второ място по изнесени стоки на Евросъюза

Българо-китайският бизнес форум, организиран от БТПП, приключи със сключване на два търговски договора, съобщива сайтът на палатата.

Винпром Пещера и китайската компания Sinopharm plastic подписаха договор за намерение за износ на българско вино на стойност 5 млн. щатски долара.

А Кабакум Груп и китайската компания Sinopharm Group сложиха подписите си под договор за намерение за износ на слънчогледово олио за 1.5 млн. евро.

Китайската корпорация Sinopharm Group е основана през 1919 г. и е най-голямата в сферата на фармацията в Китай днес, като оборотът й за 2012 г. е 26 млрд. щатски долара.

По време на форума представител на Sinopharm Group е заявил, че корпорацията проявява интерес към внос на слънчогледово олио. Китай осъществява импорт на олио основно от Аржентина и Украйна. Предварително предвиденият внос за 2013 г. възлиза на 300 000 литра.

Годишният оборот на китайските компании от внос е на стойност над 100 милиона щатски долара.

Кредитна инвазия


БТПП си сътрудничи отлично с посолството на Китай и с търговския отдел към посолството, а провеждането на поредния българо-китайски бизнес форум е реална стъпка за стимулирането на стокообмена между Китай и България, съобщават още от БТПП на своя сайт.

Н. Пр. Гуо Йеджоу, извънреден и пълномощен посланик на Китай в България, който открива събитието, отбелязва, че форумът е в контекста на изявление на премиера на Китай - Ли Къцзян за намеренията на страната да отпусне 10 млрд. щатски долара кредит за страните от Централна и Източна Европа.

Това се случва по време на икономически форум във Варшава през 2012 г. Средствата ще бъдат насочени за засилване на сътрудничеството със страните от региона и подобряване на тяхната инфраструктура, посочил още Ли Къцзян.

Китай като експортен пазар


Големият интерес към форума, проявен от компании и на двете страни, има своето обяснение. Китай е пазар номер едно по внос в ЕС и на второ място по изнесени стоки на Евросъюза.

При износа на България извън Европейския съюз Китай заема второ място след Турция. Exporter.bg първи писа, когато Страната на дракона измести от второто място Русия.

Тенденцията показва, че в следващите години Китай ще се превърне в най-големия вносител на селскостопанска продукция в световен мащаб. Страната е и най-големият пазар за алкохолни напитки в света.

Добрите примери


Като примери за успешно сътрудничество на форума са представени телекомуникационната компания Huawei, която е със силно присъствие на българския пазар, и българската фирма Литекс Моторс – водеща компания за сглобяване на китайски автомобили в чужбина.

Бао Линг, заместник генерален директор на департамента за външна търговия към министерството на търговията на Китай, информира за средно годишна тенденция на ръст с 31.7% на стокообмена между двете страни. Вносът от Китай в България за периода 2009-2012 г. също бележи ръст от 80%.

Презентацията


По време на форума председателят на БТПП Цветан Симеонов презентира възможностите за инвестиции в България. Той посочва основните предимства на страната ни като партньор на Китай.

Едно от тях е близостта на България (като член на ЕС) с икономиките на Далечния изток, в това число и Китай, в сравнение с други страни от Евросъюза.

Симеонов посочва още, че в България успешно функционира валутен борд вече 15 години и не съществува валутен риск за чуждите инвеститори. Ниските данъци са друго предимство, а по отношение на доверието в бизнеса България е на 5-то място сред 27-те страни от ЕС, по данни на Европалати.

В края на форума са се състояли многобройни двустранни бизнес срещи между 14 китайски компании и над 80 български фирми, участвали в събитието, съобщава сайтът на БТПП.

Снимка: сайт на БТПП

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер