Банер

за ценители > винен бизнес


Blanc Cuvee на Вила Юстина със злато от Канада

Избата представи вината от новата реколта на серията Prima пред търговски партньори, ресторантьори, туристически агенции и журналисти

Амбицията на собственика на Вила Юстина Милко Цветков е да направи първото лозе–парк в България. Избата е сред най-модерно оборудваните в страната и тази година се очаква да заработи с пълния си капацитет като приеме и обработи 300 тона грозде.

Няма по-хубаво преживяване от това да те посрещнат с вино и домашна баница. На поляната, с ширнали се отпред лозя, които от равното катерят към хълма с кулата, а в далечината погледът стига до планините, красиво опрели в небето.

Смея да твърдя, че лозовите масиви на Вила Юстина са едно от най-привлекателните и зашеметяващи с красотата си места в България. Виждаш стройните редици от лози, а сред тях алеи, които водят към кулата на върха на хълма.

На хълма е по-проветриво, което кара лозите да се чувстват добре. Там са и подходящите почви за белите сортове -  совиньон блан, шардоне, совиньон гри, траминер, алиготе и семийон.

В западния край на лозовия масив се е оформила малка естествена долина с по-ниско съдържание на варовик и наличие на глина, и точно там са насадени пино ноар, мерло и каберне фран, които в момента са истинска гордост за избата.


Лозето, което ще стане първото лозе-парк в България

Целия процес - от вземането на почвените проби, през анализа им и до подбора на сортовете, клоновете и подложките, минава през ръцете и главите на партньорите от френската фирма Мерсие – световен лидер при посадъчния материал и изграждането на лозя.

В момента Вила Юстина разполага с 220 дка лозя. Предстои засаждането на още 250 дка. Крайната цел е те да станат 500.Вървим по алеята нагоре, за да стигнем хълма с кулата. Там ще е кулминацията на преживяването. По пътя имаме гид, който увлекателно разказва за лозите, сортовете и тяхото отглеждане. Това е търговският директор на избата Петя Ангелова.

Виждаме, че няма лозичка, която да не е обхваната от пипалата на капковото напояване. Петя ни обяснява, че именно то позволява да се контролират две изключително важни неща, от които зависи качеството на виното. А те са – кога да е гроздоберът и как да се постигне момента с най-добрата и подходяща фенолна зрялост на гроздето. Без капковото напояване това не може да се случи. А за да го има самото капково напояване от избата за изградили собствен водоизточник за захранване на системата.

Но да се отклоним малко от лозята, защото амбицията на собственика на избата Милко Цветков е да направи първото лозе-парк в България. На път е да го постигне. Защото алеите са вече оформени, засадената акациева горичка расте, а край пътя има дори стилно изградени къщички с тоалетни, умивалници и баня.

Предстои изграждането на велоалея и поставеното навсякъде на кошчета за хвърляне на боклук. Рабзрахме, че Милко Цветков, крупен предприемач и собственик на Томика – Метал АД, е пословичен със своето чувство за чистота. Първо той като видел някой боклук го слагал в джоба си, а после и работниците се научили да го правят. Днес в лозето-парк няма да видиш на земята и кибритена клечка.


Масата с домашната баница и вината медалисти, които търговският представител за Пловдивски регион Виолета Пенева разливаше за гостите

Говорят, че такава чистота царяла и в заводите на Томика - Метал в Пловдив и Свищов. По пода нямало да видиш стружка или капка паднало машинно масло, защото ако това се случело, всичко се чистело веднага и на място.

Тук е мястото да кажем, че Томика - Метал е сред световните лидери в проектирането и изработването на съдове от неръждаема стомана за различни видове производства.

Произведено от фирмата оборудване е внедрено в някои от най-големите предприятия за винопроизводство, в млекопреработвателни компании и в предприятия, преработващи етеричномаслени суровини по цял свят.

Но да се върнем в лозето. Вече стигаме до върха на хълма и се качваме на кулата. Уверявам ви, гледната е забележителна и си струва да се види. Имаш чувството, че най-красивото от България е пред очите ти – древен поминък, природа и хора, които между редовете с лози, си вършат ежедневната работа. Така както е било и преди два века, и далеч преди това.

Бавно се отделяме от кулата, която ни държи като магнит и бавно тръгване надолу. Стигаме до поляната с масите, където са вината и домашната баница. И ето тук вече трябва да заговорим за вината.

Двете вина, с които любезните домакини ни посрещнаха в лозето, бяха розе и бял купаж. Но не какво да е розе и не какъв да е купаж. Това бяха вина, спечелили престижни световни и национални награди. Хубава беше тази символика, защото там, сред лозите, именно на тези вина там им беше мястото.

Нямаше как да не се насладим на Villa Yustina Blanc Cuvee 2012, купаж от Шардоне и Совиньон Блан, спечелило златен медал на престижния конкурс Selections Mondiales Des Vins Canada 2013 г. и на Villa Yustina Rose Cuvee 2012 отличено с награда Дебют и Кавалер на розата по време на конкурса Rose Wine Expo 2013, който се проведе в Казанлък в рамките на традиционния празник на розата.

И след емоционалното преживяване в лозето дойде още едно – не по-малко вълнуващо. Това бе представянето на избата, нейното модерно оборудване, процеса на обработка на гроздето от чепката до сока и влизането в бутилката.

Няма съмнение, като се има предвид другият основен бизнес на собственика на избата, че тя е може би най-модерно оборудваната в България. Освен че е като шоурум на Томика - Метал, тя е и лабораторен модел за тестове и експерименти в реални условия на нови съдове, оборудване и технологии.

Тук има съдове, които трудно могат да се видят в друга българска изба, но въпреки огромните технологични възможности за пълен контрол на процеса и разнообразна ферментационна техника, съобразена с особеностите на различните сортове грозде, не по-малко водещи са уменията, въображението и качествата на технолозите, да извлекат от  суровината забележителни вина.

А Вила Юстина има с какво да се похвали, нищо че това е шестата реклота на избата. Освен златния медал от Канада и двете престижни отличия в Казанлък, винарната се представи изключително успешно в дегустациите по време на тазгодишния Балканския Винен Конкурс и Фестивал.


30 % от вината и то от високия клас отлежават в бъчви от френски дъб

От 6 проби 5 отличени вина - 2 златни, 2 сребърни и 1 бронзов медал: Злато за Монограм Шардоне Барик 2011 г. и Монограм Мавруд по Рубин 2009 г.; Сребро за Монограм Мерло 2009 и Монограм Каберне Совиньон 2009 r. и Бронз за Розе Кюве 2012 г. от серия Вила Юстина, направено от Сира и Каберне Фран. Ето на това му се вика успеваемост.

По време на разходката в избата научихме, че само 30 % от вината и то от високия клас, отлежават в дъб. Стана известен и още един факт – за първи път през тази гроздоберна кампания се очаква избата да заработи с пълния си капацитет като приеме 300 тона грозде от собствени лозя.

След като разгледахме избата дойде ред и на кулминацията на този своеобразен винен тур -  представеня вината от новата реколта на серията Prima - свежи, плодови, с характер. “По-скоро Нов свят”, подчерта  Венцислав Любенов, регионален мениджър на Вила Юстина. И попита защо трябва да пием совиньнон блани от Нова Зеландия, когато пред нас е този на Вила Юстина, който по нищо не им отстъпва.

От серията Prima освен Совиньон Блан 2012 г, гостите дегустираха Траминер 2012 г. и Каберне Фран 2012 г., както и Пино Ноар 2011 г.. То може да се нарече перла в короната на серията Prima, защото е вино от сорта пино ноар, реколта 2011 година, отлежало в дъб. И е направено в новите ферментатори Еурека на Томика - Метал по класическата технология на Божоле - с въглекисела ферментация на цели зърна в херметически затворени съдове.

Вината от новата реколта на серията Prima ще дадат още един тласък в присъствието на избата на вътрешния пазар, където тя засега е по-силно позиционирана. А защо не и на външния? Вече няколко партиди са отпътували за Холандия, предстои финализиране на сделка с Китай. На дневен ред са преговори за още продажби в чужбина.


На снимката от ляво на дясно: Валентина Славова, регионален мениджър на Вила Юстина с бутилка от новата реколта на серията Prima, Димитър Дженев, главен редактор на сайта exporter.bg, Милко Цветков, човекът без когото тази прекрасна изба нямаше да я има и Анна Дундакова, организатор на Фестивала на розето в Казанлък

Милко Цветков обаче, който с Томика – Метал се е доказал в големия експорт, правилно отбеляза, че първо трябва да се подобри имижда на българското вино в чужбина и след това да се чакат по-забележими резултати.

Убеден съм, че когато лозето-парк бъде напълно готово, както и къщата, където да може да се нощува, това място ще бъде едно от най-привлекателните за винен туризъм. Чужденците дошли тук, ще останат с незабравими впечатления.

Като гледах как премина това събитие, с толкова приятни емоции и на един дъх, трудно можех да приема, че това е просто една традиционна годишна среща, която се провежда в началото на летния и зимния сезон. Защото начинът, по който тя протече бе повече от нетрадиционен.

А след като се запознах с избата, нейния собственик, технологичен и търговски екип, смело мога да завърша репоржажа за Вила Юстина само с две думи: Обречена на успех.

Димитър Дженев


Снимки: Божидар Марков

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер