политика > бизнес среда


Испания вдигна мизата за чужди инвеститори

Цената на разрешителното за постоянно пребиваване в страната чрез покупка на имот скочи от 160 000 на над 500 000 евро


Разрешителното няма да е обвързано само с инвестиции в недвижимости. То ще важи и за инвеститори, които създадат поне 2 работни места, или влагат във финансови активи, например испански дългови книжа.

Испания промени правилата на играта за чужди инвеститори, които искат да пребивават в страната постоянно чрез покупка на имот. Това може да се случи, но вече срещу над два пъти по-голяма сума.

Държавата ще дава разрешения за постоянно пребиваване на чужди инвеститори, които купят имот на стойност над 500 хил. евро, а не 160 хил., както предлагаше правителството преди няколко месеца. Информацията е на сайта worldpropertychannel.com.

Промените в законодателството, в които се предвиждаха някои облекчения за чуждите купувачи на имоти от трети страни, най-вече от Русия и САЩ, стартираха през ноември миналата година.

Властта обаче беше остро критикувана заради твърде ниската ценова граница. Така след няколкомесечни преговори и дискусии границата за постоянното пребиваване беше повишена над 2 пъти.

Освен това инвестициите, обвързани с разрешение за постоянно пребиваване, няма да са само в недвижимости. Ще се издават разрешения и на инвеститорите, които създадат поне 2 работни места, или на инвеститорите във финансови активи, например испански дългови книжа, посочва онлайн изданието.

Разрешенията за постоянно пребиваване на чуждите инвеститори в Испания се предвижда първоначално да важат 2 години с опция да бъдат удължени за още 5.

Как е в България


Чуждите инвеститори ще получават право на постоянно пребиваване в България при много по-ниски критерии от сега действащите. За сметка на това идеята големите кинопродукции да получават държавни стимули не се приема.

Това решиха депутатите при окончателно гласуване на Закона за насърчаване на инвестициите в пленарната зала през февруари тази година. Трябва да припомним обаче, че в края на миналата година президентът Росен Плевнелиев наложи вето на първоначално приетия вариант.

Мярката се отнася за гражданите на държави извън Европейския съюз. Занапред те ще получават правото на постоянно пребиваване в България при инвестиция от 500 хил. лв. в търговско дружество или 250 хил. лв. в компания в райони с висока безработица, но при условие да се създадат поне 5 работни места.

При инвестиция от поне 600 хил. лв. в имоти пък ще се предоставя право на продължително пребиваване със срок от една година, което ще може да се подновява със заявление при изтичането му. Кандидатите за постоянно пребиваване в България ще се проверяват от МВР и ДАНС.

Сега действащият закон позволява постоянно пребиваване в страната, ако чуждестранното лице инвестира 1 млн. лв. в дялове от публични компании или смесени дружества или ако ги вложи на доверително управление в българска банка за срок от пет години. Този вид инвестиции обаче са по-скоро бутикови.

Най-масовият праг, действащ в момента, е 6 млн. лв. и се отнася за вложенията в капитала на търговско дружество, което няма публичен статут, без значение дали е новоучредено, или се увеличава капиталът. С гласуваните промени новият праг за предоставяне на постоянно пребиваване ще падне 12 пъти в сравнение със сегашния най-масов.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер