политика > бизнес среда


Металурзи: Индустриалният ток трябва да поевтинее

Никола Треан, изпълнителен директор на Аурубис България, една от най-големите експортни компании у нас, поиска по-ниски сметки на тока за индустрията

В металургията почти 100% от себестойността на продукцията се определя от два основни фактора – суровини и енергия, казва Никола Треан.

Металургията, която един от най-силните експортни сектори на България, през последните години преодолява сериозни предизвикателства.

„Най-трудна продължава да бъде ситуацията при производството на медни продукти, където ефектът от кризата и слабото търсене се усещат най-силно”, коментира пред Bulgaria On Air изпълнителният директор на Аурубис България Никола Треан.

Той поясни, че в металургията почти 100% от себестойността на продукцията се определя от два основни фактора – суровини и енергия.

„Крайно време е енергийният сектор в България да се преструктурира, да се промени,” апелира Треан. По думите му сметките за ток следва да бъдат намалени не само за обикновените граждани, но и за индустрията.

„Разпределението за разхода на електричество и зелена енергия е почти наравно, а това не е приемливо”, смята Треан. Според него трябва да има „фонд за зелена енергия, който да е напълно прозрачен и около него всичко да е ясно, както за гражданите, така и за фирмите”.

Предприемачът отбеляза още, че са необходими повече политики за правилно рециклиране на непотребните електронни вещи, които са директен източник на ценни суровини като мед, злато и сребро.

Зелената енергия

Цените на зелената енергия от нови мощности от 1юли т. г. се намаляват, но това няма да повлияе върху крайната цена на тока за потребителите. Товя заяви председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Анжела Тонева пред журналисти, след като в комисията имаше обществено обсъждане с представители на зелените централи, електроразпределителните дружества и НЕК.

От миналата година вече не се отпуска капацитет за присъединяване на нови мощности с изключение на вече сключените договори за присъединяване на електроенергията, произвеждана от възобновяеми източници (ВЕИ).

Няма толкова много нови проекти да се присъединят, за да окаже това влияние върху крайната цена, отбелязва Тонева.

На Запад цената на тока пада, у нас той поскъпва

"Не товарете индустрията с проблемите на енергетиката", апелира в интервю за "Стандарт" един от крупните индустриалци у нас Кирил Домусчиев. Той посочва, че на Запад цената на тока пада, а у нас поскъпва заедно с газа.

“Само тези две цени са сериозна предпоставка за закриване на производства и за отблъскване на всякакви опити за инвестиции у нас. Ако индустрията бъде натоварена с всички такси за пренос, "зелена", "кафява" и пр. енергия, това ще доведе до поскъпване на тока, затваряне на производства и закриване на работни места”, прогнозира Домусчиев.

Според него решенията са добре известни. Час по-скоро държавният регулатор да стане независим, либерализиране на пазара, спиране на кръстосаното субсидиране, навлизане на пазарни отношения при всички производители на енергия.

Преди няколко седмици в предването “Лице в лице” по bTV Кирил Домосчиев разказа, че неговата компания е построила два нови завода в Китай, а не в България. Първо, защото там цените и на суровините, и на тока са по-ниски. И второ, защото работната ръка там е по-образована.

И не е ли наистина парадоксално, че в България има свръхпроизводство на ток, тотален срив в експорта, спад в потреблението на електроенергия от индустрията, а цената на индустриалния ток вместо да пада, върви нагоре.

Как да се съживи износа на ток

3 пъти ще бъде свалена таксата за износ на ток от 1 юли. Това са намеренията на енергийния министър Драгомир Стойнев. Според него с промените в тарифите ще бъде отпушен пазарът на електроенергия в чужбина.

"В момента таксата е 35 лева за мгвтчас, но до края на месеца ще стане 10 лева", обещава Стойнев. И допълва: "В момента енергийната система е толкова зле, че или ще изплуваме заедно, или ще потънем заедно. Затова е необходимо всеки един от производителите да направи крачка назад, за да може след това всички да тръгнем напред".

Енергийния министър смята, че трябва да се предоговорят голяма част от контрактите в енергетиката, за да се защитят потребителите. Министърът отбеляза, че вече е провел първите си срещи с шефовете на двете американски компании - Ей и Ес и КонтурГлобул, които имат дългосрочни договори с НЕК за изкупуване на произвеждания от тях ток на неизгодно високи за държавата цени.

"Със сила не можем да променим това положение, може да стане само в диалог", коментира трудността на ситуацията Стойнев. И добавя, че това се отнася и за производителите на ток от ВЕИ, които също имали подписани договори за изкупуване на цялото количество произвеждан ток на високи цени.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер