финанси > банки


Швейцария не даде достъп до банковата тайна

Анализатори предвиждат разразяването на сериозна политическа криза

САЩ искат да бъдат разкрити сметките на американци, които изнасят средства зад граница, заобикаляйки данъчните органи.  В противен случай ще наложат глоби на швейцарските банки.

Долната камара на швейцарския парламент отхвърли законопроект, който би разрешил на швейцарските банки да разкриват информация за клиентите си по искане на данъчните органи на САЩ, съобщи сайтът mediapool.bg.

САЩ настояваха документът да бъде приет през юли. В противен случай американците обещаваха да наложат глоби на швейцарските банки. САЩ искат да бъдат разкрити сметките на американци, които изнасят средства зад граница, заобикаляйки данъчните органи.

През януари най-старата швейцарска банка Wegelin and Co бе закрита, след като бе глобена с повече от 57 млн. долара от американските власти. Съдът обяви, че банката
е позволила на свои американски клиенти да укрият десетки милиони долара данъци.

До закриването на парламентарната сесия в Швейцария остават три дни. Анализатори предвиждат развиването на сериозна политическа криза, отбелязват световните агенции, цитирани от mediapool.

Задава се нов световен данъчен ред


Лидерите на 8-те водещи икономики в света са договорили нови мерки в борбата срещу прането на пари, укриването на данъци и избягването на задължения от корпорации като "Гугъл", "Амазон" и "Старбъкс". Информацията е на АФП.

На срещата си в Северна Ирландия лидерите са се договорили за автоматичен достъп до данъчните досиета на гражданите на техните страни.

"Данъчните власти в цял свят трябва автоматично да споделят информация, за да се преборим с данъчните измами", се казва в комюникето след двудневната среща. В нея са участвали лидерите на САЩ, Германия, Франция, Великобритания, Италия, Русия, Канада и Япония.

"Държавите трябва да променят правилата, които позволяват на компаниите да местят печалбите си през границите, за да избегнат данъци. Трансграничните корпорации трябва да докладват на данъчните власти какви данъци плащат и къде", се посочва в съвместното изявление.

То призовава и за по-голяма прозрачност на корпоративната собственост: "Компаниите трябва да знаят истинските си собственици, а данъчните и правоприлагащите органи трябва лесно да получават тази информация."

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер