политика > бизнес среда


Земя за продан

Чужденци свободно ще купуват земя у нас след 1 януари 2014 г., земеделският министър обаче смята да удължи мораториума с още 7 години

В момента това пак е възможно, но чужденецът трябва да регистрира фирма у нас и да купи парцелите от името на юридическото лице.

Българска земя ще може да бъде свободно закупувана от чужди граждани след 1-ви януари 2014. Информацията е на БНР. Тогава пада гратисният период, от който страната ни се е възползвала при влизането си в Европейския съюз.

Идеята за удължаване на срока на действие на мораториума за продажба на земя на чужденци до 2016 година е била отхвърлена. По този начин след края на 2013 година всеки ще може да си купи парцел в България, независимо от своята националност.

В момента това пак е възможно, но чужденецът трябва да регистрира фирма у нас и да купи парцелите от името на юридическото лице.

Безспорен е факта, че напоследък пазарът на земеделска земя се радва на траен интерес от страна на купувачите, както и на устойчив ръст на цената. Апетити към родните ниви имат не само български, но и чуждестранни инвеститори.

Със задълбочаването на кризата земеделската земя започна да става все по-привлекателна като алтернатива на инвестициите в акции, депозити или друг вид активи. Затова и чужденците, които обработват ниви у нас, се увеличават. Много от тях дори правят свои стопанства в България.

Холандци, италианци, гърци, датчани вече обработват десетки хиляди декари у нас и са собственици на големи парцели чрез смесени фирми или акционерни дружества със специална инвестиционна цел.

Китайци са арендатори на 20 000 декара край Видин, а Катар и Саудитска Арабия не крият интереса си да стопанисват българската земя. Затова се очаква българските ниви с чужди притежатели да продължат да се увеличават.

"Няма нищо лошо в чуждите инвестиции в земеделски парцели. Щом има инвестиции, това е добре за страната", коментира пред агенция Блиц шефът на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи Борислав Петков.

Според него чуждите инвеститори в земеделска земя, които проявяват интерес към нашата страна, търсят големи комасирани парцели. Това било основно изискване на потенциалните земеделци от Катар, Китай и Саудитска Арабия. Бъдещето на земеделието също е в големите парцели, смятат от земеделския бранш.

Другото условие на чуждите инвеститори, е парцелите да могат да се напояват. Към момента обаче страната трудно може да изпълни тези изисквания, отбелязва Петков. Част от инвеститорите сами правят комасация на нивите. Първият подобен проект е осъществен от Адванс Терафонд. Той обхвана 7000 дка селскостопанска площ в землището на село Катунец. За 2013 г. плановете са да се направи комасация в около 25 землища.

Цената на земята ще скача

„В момента пазарът е изключително динамичен. Добрата реколта през тази година е съчетана с по-ниски изкупни цени на продукцията – нещо, което не беше факт в последните години и което доведе до сериозен, включително и спекулативен интерес към земеделските земи като актив. Може да се каже, че в края на 2012 г. имаше известно “балонизиране“ на пазара в някои региони, най-вече в Северна България“, коментира пред сайта investor.bg Камен Колчев, собственик на Елана Агрокредит АД.

Според него сега се наблюдава „изтрезняване“ на пазара и лека корекция на цените, което ги e довело до реалните им нива. „Очакванията ни са пазарът да се успокои и да намери своята равновесна точка. Всички професионалисти в този бранш знаят, че най-добър бизнес се прави на спокоен пазар“, допълва предприемачът.

„Същевременно се забелязва и отлив на спекулантите от този пазар. В момента основни купувачи на пазара са земеделските производители и ние очакваме това да остане така в бъдеще. Смятаме, че цената на земеделската земя плавно ще расте в рамките на около 5 - 10% годишно, като подобна тенденция очакваме и при рентите“, прогнозира пред сайта Камен Колчев.

Министърът

Мораториумът за закупуване на български земи от чужденци да бъде удължен с още 7 години. Това обмисля да предложи в Народното събрание Министерството на земеделието, каза пред TV7 земеделският министър Димитър Греков. Причината е, че парцелите все още са раздробени, а чуждите инвеститори се интересуват от сделки за над 250 хил. декара.

Контра

Мораториумът е по-скоро емоционално решение и с удължаването му няма да спрат сделките. Две са основните предпоставки – комасация и хидромелиоративни съоръжения, смята Борислав Петков, председател на Асоциацията на собствениците на земи в България.

2% от площите в страната се водят поливни, но действащите са едва 1%-1,5%. Няма как да има поливно земеделие върху некомасирана земя, отбеляза Петков.

Според него мораториумът за продажба на земя на чужденци и сега не действа, защото всеки регистрирал фирма в България, може да си купи парцел.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер