Банер

за ценители > винен бизнес


Модерна изба за над 1 млн. лева отвори врати в Ямбол

Винпром Ямбол ще пусне бутикови серии вина до края на годината

Винарната е най-модерната на Балканите. „С новата технология ще работи като всички реномирани френски изби“, отбеляза Красимир Аврамов, изпълнителен директор на Винпром Ямбол.

Винарна за микровинификация е най-новата придобивка в производствената база на Винпром Ямбол. Тя бе открита на 23 август.

Винарната е най-модерната на Балканите и ще даде възможност на ямболската изба да предложи на пазара селектирани серии вина.

Над 100 гости уважиха специалната церемония по откриването. Тя започна с прерязване на церемониална лента от Николай Пенев,  областен управител на Ямбол (вдясно) и Красимир Аврамов, изпълнителен директор на Винпром Ямбол (вляво).

Отец Георги от централния ямболски храм Св. Николай Чудотворец освети най-новата инвестиция на компанията.

„Микровинификация означва производство на малки партиди“, разясни Красимир Аврамов по време на откриването. Чудото на ферментацията се извършва в съдове с обем от само 5 кубични метра, което спомага за производството на вино с характер и богат аромат.

„Неслучайно всички реномирани френски изби работят по този начин“, уточни изпълнителния директор на Винпром Ямбол.

Над 1 млн. лева е инвестицията в новата винарна. Тя е построена само за 5 месеца. Оборудването за преработка на гроздето е доставено от Италия, а съдовете за ферментация са българско производство.

От Винпром Ямбол заявиха, че ще бъде използвано само грозде от собствените масиви в селата Теново, Болярово и Тополица. Там се отглеждат редица традиционни български сортове, както и много нови за България като Каберне Фран, Сира, Пети Вердо и Вионие.

Засаждането на масивите е започнало през 2005 г., което означава, че някои лозя сега навлизат в най-добрите си години за плододаване.

Откриването на новата винарна за микровинификация приключи с кулинарни изненади и награди приготвени от екипа на Ути Бъчваров. Деликатесите перфектно отговаряха на избраните вина на Вила Ямбол за случая – Резерва Каберне 2010,  Вила Ямбол Розе 2011 и Вила Ямбол Шардоне и Мускат, реколта 2012 г.

Сред специалните гости на събитието бяха председателя на Националната лозаро - винарска камара д-р Пламен Моллов и Красимир Коев, председател на Изпълнителната агенция по лозата и виното.

Сн.1 На откриването церемониалната лента бе прерязана от Николай Пенев,  областен управител на Ямбол и Красимир Аврамов, изпълнителен директор на Винпром Ямбол.

Сн.2 Отец Георги от централния ямболски храм Св. Николай Чудотворец освети най-новата инвестиция на компанията - винарна за микровинификация за над 1 млн. лева.

Сн.3 Красимир Аврамов, изпълнителен директор на Винпром Ямбол заяви, че избата ще използва само грозде от собствените масиви в селата Теново, Болярово и Тополица.

 

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер