експорт > пазари


Еврозоната в растеж, преодоля рецесията

Данните от третото тримесечие сочат, че икономиката на региона продължава да се възстановява

От Евростат отчитат, че в периода април-юни потребителските разходи и в еврозоната, и в ЕС са нараснали с по 0.2%, износът – съответно с 1.6% и 1.7%, а вносът – с 1.4% и 1.2%.

Еврозоната продължава бавно да се възстановява. Така Марио Драги (на снимката), президент на Европейската централна банка, определи състоянието на европейската икономика. Той се опира на данните от третото тримесечие, които показват, че продължава да има растеж.

Изказването на Драги е пред Европейския парламент. В него обаче той не пропусна да алармира, че възстановяването все още „трябва да бъде твърдо установено“. Драги призова евродепутатите да определят като ключов приоритет завършването на банковия съюз на ЕС.

Според данните на Евростат  Еврозоната е излязла от рецесия през второто тримесечие на 2013 година, но безработицата остава на рекорден максимум от около 12 процента.

Наскоро Европейската статистическа служба Евростат потвърди оценката си за растежа на брутния вътрешен продукт (БВП) на еврозоната през второто тримесечие. Данните сочат, че еврозоната е излязла от рецесията, като икономиката на региона е нараснала средно с 0.3% спрямо предходното тримесечие.

Малко по-силен спрямо предварителната оценка е бил ръстът на БВП на Европейския съюз (ЕС) като цяло – 0.4%, а не 0.3%.

Евростат е ревизирал нагоре и данните за годишния икономически растеж в еврозоната и ЕС. Икономиката на еврозоната се е свила през второто тримесечие спрямо второто тримесечие на миналата година с 0.5%, а не с 0.7%, каквато беше първоначалната оценка. Икономиката на ЕС пък е останала стабилна, докато първата оценка беше за спад от 0.2 на сто.

Данните за еврозоната потвърждават, че икономиката на Португалия се е представила най-добре през предходното тримесечие с ръст от 1.1%. В Германия, Литва, Финландия и Великобритания е регистриран ръст от 0.7%, докато в Кипър, Словения, Италия и Холандия – спад съответно от 1.4%, 0.3%, 0.2% и отново 0.2% спрямо първите три месеца на годината.

В България е отчетен спад на БВП от 0.1% през второто тримесечие спрямо първото, а на годишна база икономическият ръст е 0.2%.

От Евростат посочват, че в периода април-юни потребителските разходи и в еврозоната, и в ЕС са нараснали с по 0.2%, износът – съответно с 1.6% и 1.7%, а вносът – с 1.4% и 1.2%.

Данните показват още, че Чехия, Дания и Франция са излезли от рецесията, като икономиките регистрират ръст за тримесечието съответно от 0.6%, 0.5 и отново 0.5%.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер