Банер

за ценители > винен бизнес


Сверяване на часовника

Васил Стоянов, главен технолог на Винарска изба Вила Юстина, пред exporter.bg: Всеки, който се е захванал с вино, е достоен за уважение

 

Екипът от мениджъри, енолози и търговци на Вила Юстина дегустира и оцени вина Каберне Фран на избите, които го предлагат на пазара. Компетентните оценки и мнения потвърдиха максимата – опознай другите, за да откриеш себе си.

Да отидеш във Вила Юстина и да не посетиш единството лозе-парк в България, си е направо грехота. В момента избата разполага с 220 дка лозя, които изумяват с ювелирната си подреденост, с капковото напояване и кулата на върха на хълма.

“Едно лозе не е само да забодеш пръчките в него. Трябва да има и визия”, казва агрономът Симеон Тодоров. Той е тук от година и неговото присъствие осезаемо се усеща.

Няма как да е иначе. Преди да дойде във Вила Юстина, Симеон е садил лозя в Кианти, Италия. Той е изградил лозовите масиви на няколко бутикови български изби. Тази година във Вила Юстина са набрали близо 110 тона грозде, миналата са били само 20.

Предстои засаждането на още лозя, докато лозето-парк стане 400 дка. “Едва тогава ще бъде натоварен 80 % от капацитета на избата”, отбелязва агрономът.

И ни посочва терените, върху които кипи усилена подготовка за засаждане на новите лози. Пожелаваме му успех и се връщаме към светая светих на виното – избата.

Екипът от мениджъри, енолози и търговци на Вила Юстина се е събрал в дегустационната зала. Предстои поредната сляпа дегустация, която наричам сверяване на часовника. Този път са подбрали вина от Каберне Фран на изби, които предлагат този сорт на пазара.

“Едно лозе не е само да забодеш пръчките в него. Трябва да има и визия”, казва агрономът Симеон Тодоров. Той е тук от година и неговото присъствие осезаемо се усеща.

В дегустационната зала на избата са: Добринка Палаурова - управител на Вила Юстина, Васил Стоянов - главен технолог, Костадинка Рахова - технолог, Красимира Кодукова-технолог и отговорник по туризма и връзки с общественоста, Петя Ангелова - търговски директор на избата, Венцислав Любенов - регионален мениджър, Станислав Бакърджиев - мениджър Ключови клиенти и Експорт, Валентина Славова - регионален мениджър, Красим Николов - търговски представител за Пловдив и региона.

Гост на дегустацията е Красимир Патишанов - управител на винарска изба "Брестовица".

В дегустацията се включва и Камелия Цветкова - финансов директор на Томика Метал. Тя и съпругът й Милко Цветков, са собственици на избата. Бизнес дамата показва, че умее да борави не само с цифрите, но и с виното като аромати, вкусове и усещания.

Вината се оценяват по стоточковата система – същата, по която класират вината на един от най-престижните винени конкурси в света – Винали Интернешънъл в Париж.

Компетентните оценки и мнения на хората, които дегустират, потвърждават максимата – опознай другите, за да откриеш себе си. Ето защо Каберне Фран от серията Прима на Вила Юстина е толкова разпознаваемо и продаваемо вино на пазара.

Близо час екипът на Вила Юстина сверяваше часовника. Малко преди да приключи дегустацията, пристигна собственикът на избата Милко Цветков. Той също опита конкурентните вина и даде нова тема за размисъл на дегустиращия екип.

Инж. Милко Цветков (вляво) винаги е бил близо до екипа на избата - и като присъствие, и като подкрепа.

Предостави им два совиньон блана от Нова Зеландия, които беше закупил специално за екипа на избата. Това също бе част от ритуала сверяване на часовника.

В края на дегустацията Милко Цветков беше запознат със забележителното представяне на Монограм Мавруд по Рубин 2009 и Вила Юстина Кюве 2012 на един от най-престижните винени конкурси в света - Mundus Vini 2013, където двете вина се окичиха със златни медали.

Монограм Мавруд по Рубин 2009 печели 93 точки и грабва златното отличие. Само две точки го отделят от големите трофеи на конкурса, но пък получава грамота за Най-добро българско червено вино на Mundus Vini 2013. Вила Юстина Кюве 2012 събира 90 точки, които също му отреждат златен медал.

Монограм Мавруд по Рубин 2009 е едно от най-титулуваните вина на Вила Юстина не само в България, но и в чужбина. Само преди броени дни то се завърна с бронзов медал от друг престижен конкурс, проведен в рамките на международното изложение Food & Hotel 2013 в Банкок.

Да не забравяме, че Монограм Мавруд по Рубин 2009 спечели златен медал и от Балканския Винен Конкурс и Фестивал, който тази година се проведе за втори пореден път в София.


Васил Стоянов, главен технолог на Вила Юстина:


Виното е дух, настроение и най-вече търпение


Г-н Стоянов, как се прави вино като Монограм Мавруд по Рубин 2009?


- За мен всичките вина са усещане, не само медалистите. Те са като децата. Ти се стараеш да ги създадеш, да ги отгледаш, да се развият в правилната посока.

Монограм Мавруд по Рубин по някакъв начин се получава. Не мога да го обясня как, но се получава. Просто се старая, тъй като и двата сорта са трудни.

Никога не са ме блазнели наградите. За мен по-важно е да имам собствено удовлетворение. Когато съм убеден, че едно вино ми е харесало как се е получило, съм сигурен, че и на голяма част от ценителите или потребителите ще се хареса.

По време на дегустацията забелязах, че сте толерантен към вината на конкурентите. Това от чувството на колегиалност ли е продиктувано?

- Всеки се старае да направи добри вина. Уважавам труда на колегите си. Увервявам ви, че това е един доста сериозен труд и затова всеки от тях е достоен за уважение.

Французите никога не казват, че дадено вино е по-хубаво от другото. Винаги изтъкват добрите характеристики на всяко вино. Явно подкрепяте тази философия...

- Както се казва, за всеки влак си има пътници. Така и за всяко вино си има потребител. Всеки технолог желае да изяви своето виждане и своята концепция за нещата. Наистина всеки е достоен за уважение, щом се е захванал с виното.

Какво ще ни кажете за бъдещото ви Гранд Кюве?

- Дай боже да се получи. Има заложени вина, надявам се да се получат. Не мога да кажа, че ще е най-най-, защото винаги може да има по-добро. Разликата в по- и най-, малко я размениха напоследък. Стараем се с всяка реколта да доказваме, че в избата наистина се правят добри продукти.

Вашето мнение за реколта 2013 г.?


- За мен реколта 2013 г. е противоречива. В нашия регион доста ни изпревари зреенето.

Противоречиви са и оценките за ранното зреене – едни казват добре е, други – не. Вие какво мислите?

- Всяко ранно зреене води до някакви аномалии, които се стремим да компенсираме, за да получим добро вино в крайна сметка.

Не е нормално сортове, които зреят в средата на септември, да ги берем преди тези, които са готови за бране в края на август или началото на септември. Явно занапред тенденцията е такава.

Има и още нещо, което трябва да се отбележи. Едновременното зреене на различните сортове натоварва производствения процес. Това кара да се смени технологията.

Всеки технолог си обича вината, но винаги си има вино фаворит. Кой е вашият?


- Наистина като деца ги обичам всичките, но наистина всеки си има фаворити. Пино Ноара ми е слабост.

Опитвал съм го, наистина е уникален...

- Опитвам се да изразя себе си. Смятам, че Вила Юстина Кюве 2011 също се получи като вино кюве. Дано да успея да го повторя. Макар че Кюве 2012 спечели златен медал на Mundus Vini 2013, реколта 2011 ми е слабост.

Ако се сравнят двете вина – 2012-та и 2011-та, като стил си приличат, но като усещане и присъствие са различни.

Кое е виното, което винаги сте мечтал да направите?

- Нямам такива мечти. Толкова надалеч не искам да мисля. Всяка една година е даденост и е добре дошла.

Искам с хората, с които работя, с екипа ми, заедно да направим това вино. И заедно да се радваме и да го усещаме. Дай боже да ни е писано да го направим. Защото виното е дух, настроение и най-вече търпение.

Димитър Дженев


Снимки: Божидар Марков
 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер