финанси > банки


Перспективи за кредитирането през 2014 г.

Активността на фирменото кредитиране ще зависи от усвояването на европейски пари от малкия и среден бизнес

 

„Цената на кредитния ресурс намалява устойчиво и достига по-ниски нива от тези преди кризата“, смята Петър Андронов, кънтри мениджър на КВС Груп за България и главен изпълнителен директор на СИБАНК.

„Цената на кредитния ресурс намалява устойчиво и достига по-ниски нива от тези преди кризата“.  Това заяви Петър Андронов, кънтри мениджър на КВС Груп за България и главен изпълнителен директор на СИБАНК, по време на първата годишна конференция „Банките и бизнесът“, организирана от вестник Капитал. Той обаче допълни, че това от което най-много се нуждаят и бизнесът, и банките в момента е сигурност.

По време на конференцията беше направен анализ на банковия сектор у нас и перспективите за кредитирането през 2014 г. Ефектът на намаляващите лихвени нива е най-силно изявен при фирменото кредитиране, докато при домакинствата се отчита подтиснат ръст на потребителско кредитиране.

Като основно предизвикателство пред банковия сектор беше посочена потенциалната консолидация. Тя се обуславя както от планове на международните финансови групи за преструктуриране на бизнеса им, така и от големия брой участници на пазара, който не позволява реализирането на възможни значителни икономии от мащаба и генерирането на синергия.

Европейските програми за финансиране на малкия и среден бизнес в периода 2014 – 2020 са другото предизвикателство и от прилагането им до голяма степен ще зависи активността на фирменото кредитиране.

На снимката: Петър Андронов, кънтри мениджър на КВС Груп за България и главен изпълнителен директор на СИБАНК

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер