финанси > банки


PricewaterhouseCoopers: На европейските банки няма да им достигат 280 млрд. евро

“Дори финансовите институции извън еврозоната и влиянието на ЕЦБ не са имунизирани от сътресения”, коментира Майлс Кенеди, партньор в PwC

Заради прочистването на балансите на банките те продължават да ускоряват темповете, с които свиват банковото кредитиране за бизнеса и домакинствата, отбелязва Ройтерс.

Европейските банки ще се изправят пред сериозна криза с капитала през 2014 г., предупреждава PricewaterhouseCoopers (PwC), цитирана от CNBC. Недостигът на банков капитал в региона се оценява от компанията на 280 млрд. евро.

В доклад на консултантската компания се посочва, че банковите резерви са поставени под натиск от три фактора - изискванията на Базел III, изискванията за коефициент на ливъридж и резултатите от стрес тестовете на Европейската централна банка (ЕЦБ).

В документа още се посочва, че недостигът на капитал не може да се компенсира с традиционни методи.

“Европейските банки ще преминат през бурни години. Дори финансовите институции извън еврозоната и влиянието на ЕЦБ не са имунизирани от сътресения”, коментира Майлс Кенеди, партньор в PwC.

“За банките, които са извън обхвата на ЕЦБ , предизвикателствата не са по-малко интензивни. Въпреки че регулаторните органи вероятно ще дадат известно пространство на някои банки, за да изпълнят своите планове, пазарите ще продължат да оказват натиск, което принуждава банките да продължат да изпълняват спешните програми за деливъридж”, допълва още Кенеди.

Заради прочистването на балансите на банките те продължават да ускоряват темповете, с които свиват банковото кредитиране за бизнеса и домакинствата. ЕЦБ понижи основната си лихва до рекордно ниско ниво от 0,25%, но това явно не е достатъчно, за да насърчи финансовите институции да отпускат кредити, отбелязва Ройтерс.


 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер