Банер

за ценители > lifestyle


Йордан Кирилчев от Пловдив стана Сомелиер на годината 2014

Претенденти за титлата бяха шестима сомелиери – победители в регионалните полуфинали

Финалът на конкурса бе съпътстван с гала винена вечеря в Кемпински хотел Зографски в София, организирана от Българската асоциация на професионалните сомелиери и Асоциация Българско вино.

Пловдивският сомелиер Йордан Кирилчев стана Сомелиер на годината 2014. На второ място се класира Венцислав Влахов от Севлиево, а трети бе варненеца Владислав Димитров.

Оспорваният финал се проведе по време на изискана гала винена вечеря, организирана от Българската асоциация на професионалните сомелиери и Асоциация Българско вино.

Претенденти за титлата бяха шестима сомелиери - победители в регионалните полуфинали, които протекоха като един непрекъснат винен маратон започнал в София и преминал последователно през Севлиево, Пловдив, Варна, Бургас и Банско.

Те бяха оцененявани не само от професионалното жури, но и от винолюбителите, сред които личаха имената на Стефан Илчев и Тони Димитрова в Бургас, на музиканта Иван Лечев, певицата Мариана Попова и съпругът й Ханес в София.

Трябва да се отбележи, че Иван Лечев вече се е доказал като сомелиер, а Ханес си е направо професионалист в тази област.

Борбата за титлата Сомелиер на годината 2014 премина през три етапа. В първия претендентите събираха точки с теоретичен тест и решаване на практическа задача.

Във втория се състезаваxа в сляпа дегустация на елитни български вина като показваха уменията си да презентерат и сервират вино на специална винена вечеря по време на шестте регионални полуфинала.

На големия финал шестимата претенденти участваха във винена вечеря със специалното меню на шеф готвача Андрей Стоилов - главен готвач на Кемпински хотел Зографски.

Преди да започне вечерта на голямата надпревара шеф Ради Стамболов беше приготвил впечатляващ Welcome Drink Лясковец Брут с екзотични плодове и бели облаци от сух лед.

От своя страна състезателите трябваше да прояват изкуството си в съчетаването на изисканите блюда с различни вина - червените Соли Инвикто на Едоардо Миролио и Сира на Братя Минкови, Розе Нобиле на Логодаж,  а от белите -  Солти Хилс на Черноморско злато Поморие, Ленея Совиньон блан на Домейн Мараш и Страдивариус на Шато Копса.

Приятната изненада на вечерта бяха шоуто на бармана Тихомир Михайлов и My Gourmet Café на Йордан Дъбов.

(На снимката: Председателят на на Българската асоциация на професионалните сомелиери Михаил Марковски (вляво) и председателят на асоциация Българско вино Снежана Спасова награждават победителя Йордан Кирилчев)

Снимка: Иван Василев


 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер