финанси > банки


Световните банки бележат възход след голямата финансова криза

Общата банкова печалба в света достигна рекордните 920 млрд. долара

Водещите китайски банки са формирали близо една трета от общата печалба на най-големите 1000 банки в света през миналата година, на банките в еврозоната се дължи едва 3% от световната печалба в сектора.

Общата банкова печалба в света достигна рекордните 920 млрд. долара. Водещите китайски банки са формирали близо една трета от общата печалба на най-големите 1000 банки в света през миналата година, показват данните от изследване, цитирано от Ройтерс. Този впечатляващ резултат красноречиво говори за възхода на банките след финансовата криза.

Общата печалба преди данъци на китайските банки миналата година е била в размер на 292 млрд. долара, или 32% от общата печалба в сектора в глобален мащаб, сочи годишната класация на списание The Banker на печалбите и капиталовата сила на най-големите 1000 банки в света.
Глобалната печалба миналата година е била с 23% по-висока от предходната и е достигнала най-високото си ниво в историята.

Начело е печалбата от 55 млрд. долара на Industrial and Commercial Bank of China (ICBC). Челните четири позиции се допълват от China Construction Bank, Agriculture Bank of China и Bank of China.

Банките в САЩ са спечелили общо 183 млрд. долара, или 20% от глобалната печалба, водени от Wells Fargo с 32 млрд. долара.

Банките в еврозоната са формирали едва 3% от световната печалба в сектора – значително по-малък дял от отчетените преди финансовата криза през 2008 г. 25%. Италианските банки пък са регистрирали обща загуба от 35 млрд. долара миналата година, което е най-лошото представяне на отделна страна.

Японските банки са спечелили 64 млрд. долара през 2013 г., или 7% от общата световна печаба, следвани от банките в Канада, Франция и Австралия (по 39 млрд. долара във всяка страна), Бразилия (26 млрд. долара) и Великобритания (22 млрд. долара), показват данните на The Banker.

Според списанието ICBC е запазила позицията си на най-силна банка в света на базата на това колко капитал държи, което отразява възможността й да отпуска кредити в голям мащаб и да устоява на шокове. China Construction Bank напредва до второто място от пето по отношение на сила и е следвана от JPMorgan, Bank of America и HSBC.

Wells Fargo е банката с най-голяма пазарна капитализация в света - 275 млрд. долара.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер