финанси > банки


СИБАНК представи българския банков сектор в Брюксел

Банката участва в Европейския форум за финансовите инструменти на европейските структурни и инвестиционни фондове в периода 2014-2020 г.

Поканата за участие на СИБАНК като представител на българския банков сектор е признание за активната й дейност по прилагане на европейските финансови инструменти в подкрепа на малкия и среден бизнес у нас.

СИБАНК представи опита си от партньорството с европейските финансови институции по време на откритата днес в Брюксел международна конференция „Финансови инструменти 2014 – 2020 на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ESIF)“. 

Събитието се организира от Европейската комисия и Европейската инвестиционна банка и има за цел да запознае представителите на държавните институции и други заинтересовани страни с приложението и предимствата на финансовите инструменти (подобни на ДЖЕРЕМИ), благодарение на които чрез търговските банки могат да се отпускат кредити на бизнеса при по-ниски лихви и с по-малки обезпечения. На срещата  за първи път беше представена платформата   fi-compass, която ще подкрепя институциите в усилията им по въвеждането на инструментите.

България е представена на срещата от Миглена Добрева, Ръководител „Финансови инструменти“ в Министерството на икономиката  и от  ръководителя на „Европейски проекти и финансови институции“ в СИБАНК Кирил Величков. Те споделиха опита си от използването на финансовите инструменти в България в периода 2007 – 2013. Според Кирил Величков прилагането на тези инструменти не само е позволило на бизнеса да използва финансов ресурс при по-добри условия, но и е променило като цяло бизнес средата в България.

Поканата за участие на СИБАНК като представител на българския банков сектор е признание за активната й дейност по прилагане на европейските финансови инструменти в подкрепа на малкия и среден бизнес у нас. Банката има дългосрочна програма за осигуряването на кредити за МСП при преференциални лихви и при облекчени изисквания за обезпечение като работи в партньорство с Европейската инвестиционна банка, Европейския инвестиционен фонд, Европейската банка за възстановяване и развитие, Банката за развитие на Съвета на Европа, Българската банка за развитие, Националния гаранционен фонд.

Кирил Величков отчете, че благодарение на четирите кредитни линии за над 150 млн. евро, които банката е получила от ЕИБ за последните 7 години, СИБАНК е подкрепила над 500 бизнес проекта при намалена лихва с минимум 0,75% спрямо стандартната цена на кредита.

Банката е финансирала над 470 МСП проекта за над 62 млн. евро при намалени на 50% изисквания за обезпечение и лихви с до 2,5% по-ниски от стандартните, използвайки ДЖЕРЕМИ, управляван от ЕИФ. Амбицията на СИБАНК за 2015 година е да осигури преференциално финансиране на МСП за още 100 млн. евро.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер