експорт > международни изложения


За четвърти пореден път София ще е столица на най-мащабния форум за балкански вина

Световни топ експерти ще оценяват вината по време на Балканския винен конкурс и фестивал

Oбширна статия за балканските вина, дегустирани на фестивала, ще бъде публикувана във втората по популярност винена медия в света с над 1 милион посещения дневно – www.jancisrobinson.com

Световни имена във винения бранш ще бъдат част от журито, което ще оценява вината на Балканския международен винен конкурс и фестивал (BIWC) 2015. В екипа на оценяващите ще влезе Джулия Хардинг MW, „дясна ръка“ на Джансис Робинсън MW, световно име във винения бранш.

Освен вината на конкурса Джулия Хардинг ще дегустира и тези, които участват във Фестивала на BIWC. Oбширна статия за балканските вина, дегустирани на фестивала, ще бъде публикувана във втората по популярност винена медия в света с над 1 милион посещения дневно - www.jancisrobinson.com

Следващото световноизвестно име е Род Смит MW. Той ще бъде панелен съдия по време на конкурса. Освен това ще води Майсторски клас на тема „La vie en rose” (Животът в розово) -  сравнителна дегустация на 3 френски розета от Прованс и 3 балкански розета с подобни качества.

Още едно име ще допълни комисията - това на винения експерт Ясен Захариев от DiVino, който се утвърди като един от най-добрите дегустатори на BIWC през годините. Съзвездието от винени оценители ще се увенчае и с още едно име, което вече е доста разпознаваемо във винената индустрия и в България - това на Константинос Лазаракис MW, единственият Master of Wine на Балканите и Югоизточна Европа, председател на конкурса. 

Винени търговци и журналисти от Холандия, Румъния, Сърбия, Хърватска, Словения,  Македония и България допълват палитрата от винени експерти, които ще посетят София. 

Четвъртото издание на Балканския винен фестивал ще бъде съпътствано от още един интересен формат – “BALKAN FLAVORS”, изложение за Кулинарни туристически атракции организирано от Софийския филиал на Асоциация „Балкания – Балканска асоциация за алтернативен туризъм“, основана през 2009 година в Скопие.

Тя е една от най-активните НПО в сектора на алтернативния и устойчив туризъм не само в Македония, но и на Балканите като цяло. Целта на това изложение е да допринесе за популяризирането на локалното кулинарно богатство и традиции, биологичното разнообразие, баланса между човека и природата, селското стопанство и културата на храненето, както и най-актуалните тенденции в туристическото търсене.

„Очакваме над 100 винени производители да се включат в четвъртото поредно издание на Балканския винен конкурс и фестивал (28-31 май, 2015)”, съобщи директорът на форума Галина  Нифору.

“Това е най-мащабния форум за балкански вина, като тази година конкурсът привлече вина и от Мексико и Абхазия. Може би е време да помислим и за неговото разширяване. Имаме покана от престижната федерация на главните световните винени конкурси ВИНОФЕД да станем неин член, като поканата ни беше отправена лично от нейния президент г-н Жислен Лафлам. Това е голяма чест за нас и показва правилния път на развитие на BIWC с основна цел популяризиране и налагане на вината на най-стария винен регион в света”, коментира Галина Нифору. 

Информация в аванс


Конкурсната част  на BIWC 2015  ще се проведе  на 28 и 29 май 2015 (четвъртък и петък) при закрити врати в Гранд Хотел София. Фестивалът, който следва и на който могат да бъдат дегустирани балканските вина, придружени от типични за страните от балканския регион продукти, е планиран за 30 и 31 май 2015 (събота и неделя) в градината на Гранд Хотел София.

Балканският винен форум ще бъде домакин на  първото по рода си туристическо изложение “BALKAN FLAVORS”, посветено на гостоприемството и богатото кулинарно наследство, характеризиращи страните от Балканския полуостров.

Целта на “BALKAN FLAVORS” е да се утвърди като основен канал за промоция на висококачествени туристически атракции в сферата на еногастрономията; да създаде B2B платформа, която да срещне местните субекти, предлагащи кулинарни туристически атракции с представители на реалния бизнес, както и да даде целогодишна международна видимост на изложителите чрез промоция на техните продукти в едни от най-реномираните световни туристически изложения и социални мрежи.

На снимката: От ляво на дясно - инж. Галина Нифору – Wine MBA, директор BIWC и носителите на Гранд Трофей за най-добро вино на Балканите за 2014, изба Monemvasia-Malvazia, Гърция

 

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер