финанси > банки


Артур Туремка: Безконтактните плащания – модерна технология, бърза, удобна и изключително сигурна

Генералният мениджър на MasterCard за региона на Балканите пред exporter.bg за плановете на компанията за развитие на българския пазар

„Смятаме до 2020 г. да въведем безконтактното плащане като стандарт за европейските търговци“ казва Артур Туремка

Г-н Туремка, 92% от картодържателите в България биха искали да плащат безконтактно, показва проучването на MasterCard MasterIndex България 2015. Как ще отговорите на тези очаквания?

- Безконтактните плащания се развиват бързо в България. Те представляват една фантастична технология, която е бърза, удобна и изключително сигурна, както за потребителите, така и за търговците.

Нашата крайна цел е да улесним навлизането на безконтактното плащане в масова употреба и да го превърнем в стандарт, тъй като по този начин ще покажем големите предимства на технологиите, и за тази цел смятаме до 2020 г. да въведем безконтактното плащане като стандарт за европейските търговци.

Страхотен пример от България е едно решение, което представихме наскоро заедно с  „Интеркард файнанс“ – мобилни POS терминали с вградени предплатени бизнес карти. Засега тази услуга се предлага от „Йелоу такси“ и предоставя на потребителите бързи и сигурни плащания. Това е и един чудесен инструмент за малките и средни предприятия като таксиметровите компании да приемат плащания и да разполагат незабавно със средства в предплатените си карти.

Друга стъпка в тази посока беше нашата инициатива, чрез която показахме на хората колко удобни са мобилните плащания в новооткритите метростанции в София.

Получихме изключително положителни отзиви от пътуващите, както и повишен интерес към разширяването на безконтактното приемане на всички спирки от градския транспорт – нещо повече – появи се и предложение безконтактните плащания да се извършват директно на вратите, което би премахнало нуждата от закупуване на хартиени билети, по  примера на Лондон.

Кое най-силно Ви впечатли в това проучване на MasterCard MasterIndex България 2015?

- Нашето проучване разкрива много интересни факти, свързани с употребата и мненията относно разплащателните карти и също така показва, че съществува засилен интерес към нови решения за плащане на българския пазар.

Виждаме, че българите се интересуват от осъществяването на безконтактни и мобилни плащания. През годините те са увеличили очакванията си по отношение на удобните, сигурни и иновативни продукти, насочени към нуждите на българските картодържатели.

Увереността на българските картодържатели в сигурността на използването на карти в чужбина е наистина впечатляваща – близо 76% от запитаните твърдят това.

Картите се смятат за голямо удобство и са предпочитан начин за плащане при уреждане на транспорт и настаняване в чужбина.

52,5 % от хората използват картите си и други методи за плащане, за да уреждат полетите и настаняването си.

Българските картодържатели имат навика да пътуват в чужбина и се превръщат в граждани на света. Около 51% от тях пътуват в чужбина поне веднъж годишно. Мъжете на възраст между 18 г. и 34 г., жителите на София и притежателите на кредитни карти пътуват в чужбина по-често.

Радвам се, че българските картодържатели разпознават основните предимства на безконтактните плащания.

„Проучването MasterIndex България 2015 разкрива много интересни данни, свързани с употребата на разплащателни карти, както и нагласите на картодържателите към тях. То показва, че нараства търсенето на иновативни решения за плащане на българския пазар. През годините картодържателите повишиха очакванията си относно удобството, сигурността и контрола. Затова MasterCard предлага удобни, сигурни и иновативни продукти, които да посрещнат нуждите на българските картодържатели“, каза на пресконференция в София Артур Туремка, Генерален мениджър на MasterCard за региона на Балканите.

Болшинството от потребителите – около 93%, смятат бързината за най-голямото предимство. Следват лесната употреба (49%) и сигурният достъп (19%). Не е изненадващ фактът, че младите притежатели на кредитни карти първи започват да използват услугите за мобилни плащания.

Установихме, че картодържателите в България използват онлайн плащания сравнително често, като 50% от тях пазаруват онлайн поне веднъж месечно, 22% го правят няколко пъти, а 16% - веднъж.

“През годините картодържателите повишиха очакванията си относно удобството, сигурността и контрола. Затова MasterCard предлага удобни, сигурни и иновативни продукти, които да посрещнат нуждите на българските картодържатели”. Това казахте при представянето на проучването в България. Коя е най-голямата гаранция за постигане на сигурност при разплащанията с MasterCard?


- Сигурността и безопасността остават от съществено значение и в MasterCard нашата основна цел е да се уверим, че всеки цифров превод е също толкова или дори по-сигурен от плащанията в брой. Работата ни по токанизацията ни позволява да осигурим най-високото ниво на сигурност в света по отношение на цифровите преводи, като използваме EMV стандарти за сигурност.

В MasterCard имаме доказано богат опит в осигуряването на сигурни плащания и в предотвратяването на измами – ние въведохме магнитната лента, холограмата и EMV стандарта. Нашата мрежа проследява преводи по целия свят, като хиляди алгоритми и пресмятания гарантират сигурността на плащанията 24 часа в денонощието.

Въвеждането на EMV чиповете върху картите ни доведе до намаляването на фалшификациите в 80% в Африка, Европа и Канада. Южна Америка напредва бързо в това отношение, а Азиатско-тихоокеанският регион и САЩ също вървят по този път.

Чрез налагането на EMV стандарта, ние работим неуморно в сътрудничество със световната индустрия, за да осигурим защитата на потребителите срещу измами при използването на карти при банкомати, ПОС терминали и посредством всички нови електронни канали.

За да бъдат потребителите още по-добре защитени, трансакциите, извършени чрез Samsung Pay, включват и допълнителни защити, като например токанизация чрез MDES и пръстов отпечатък или плащания, защитени с парола. Това означава ли, че Вашите клиенти са на 100 % защитени?

- Ние работихме със Samsung, за да предоставим безпроблемни и сигурни плащания за потребителите и търговците.

Услугата „Цифрово активиране“ на MasterCard (MDES) позволява на притежателите на дебитни и кредитни карти да използват Samsung Pay. Samsung Pay повишава нивото на  стандартните криптографски защити, за да предостави една от най-сигурните технологии за плащане в света.

За още по-голяма защита на потребителите, преводите със Samsung Pay са снабдени с допълнителна защита, като токанизацията чрез MDES, пръстови отпечатъци или парола. По този начин MasterCard постави основите на сигурните мобилни преводи, така че потребителите да могат да използват картите си навсякъде и по всяко време.

Ще успеете ли да изпълните голямата цел, която сте си поставили - от 1 юли 2015 всички новоинсталирани ПОС терминали в България да предоставят възможност за  безконтактни плащания, а до 2018 г. всички ПОС в страната да разполагат с тази услуга?

- MasterCard прие някои правила, според които до 1 юли 2015 г. всички нови ПОС терминали на всички издаващи банки в България трябва да предлагат безконтактно плащане, а всички останали трябва да бъдат заменени до 2018 г.

Чрез този подход искаме да ускорим процеса по приемане от търговците, увеличаването на безконтактните плащания и безконтактното приемане като цяло.

Както споменах по-рано нашата крайна цел е безконтактността да навлезе в масова употреба и да се превърне в стандарт за плащане и ние работим за постигането на тази цел.

Нашият сайт exporter.bg е медията на успелите в експортния бизнес. Това са хора на бизнеса, които много често пътуват служебно извън България. Затова искам да Ви попитам следното: До 2020 г. потребителите ще могат ли да плащат със своите безконтактни карти и устройства на всички разплащателни терминали в Европа, които приемат MasterCard? Как върви изпълнението на тази мащабна и амбициозна програма?


- Европейците вече могат да използват безконтактни карти или мобилни плащания чрез NFC устройства в 36 държави в Европа и ентусиазмът им към този сигурен и лесен метод за плащане е очевиден. Пратките, извършени с NFC устройства ще се увеличат четворно в следващите пет години. Искаме да осигурим безопасната и лесна употреба на мобилните и безконтактни плащания навсякъде в Европа.

Страните в Европа, в които потребителите са склонни да извършват безконтактни плащания ежедневно, са Великобритания, Полша, Русия, Италия, Унгария и Франция. Във Великобритания потребителите приемат бързата приемственост на безконтактните плащания от търговците като факторът, който прави разликата. Московчаните харесват удобството да си плащат билетите за метро с безконтактна карта. Потребителите също търсят по-високото ниво на приемственост от страна на търговците. 

Какви са плановете на MasterCard за развитие на българския пазар?


- Всъщност, вече започнахме разговори с различни политици относно възможността MasterCard да се включи в борбата със сивата икономика и се опитваме да обменим знанията и опита си в проекти, които сме осъществили на други пазари в сътрудничество с местните правителства във връзка с преминаването от плащане в брой към плащане чрез карта.

Така че, в момента водим преговори, но не мога да разкрия подробности.

Благодаря за интервюто!

Димитър Дженев

 

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер