Банер

за ценители > lifestyle


5 млн. долара за Flowing Hair Silver Dollar от 1794 година

Колекция от 105 монети, сечени в периода 1792-1830 година, бе продадена за 26 млн. долара на търг на аукционна къща Sotheby's в Ню Йорк

За 2,6 млн. долара даде колекционер за 10-доларова монета от 1795 година, т. нар. Capped Bust Right Eagle, или още Garrett Eagle. Тя се смята за единствената оцеляла най-изящна златна монета, изсечена през 18-ти век.

Колекция от 105 монети, сечени в периода 1792-1830 година, бе продадена за 26 млн. долара на търг на аукционна къща Sotheby's в Ню Йорк. Информацията е на БТА, която цитира ТАСС.

Търгът, организиран от Sotheby's в сътрудничество с нумизматичната къща Stack's Bowers, е вторият, на който се предлагат монети, сечени от федералното правителство.

Според нумизмати един от най-интересните лотове е била еднодоларова сребърна монета от 1794 година, известна като Flowing Hair Silver Dollar. За нея организаторите на наддаването са получили 5 милиона долара, което е в съотвествие с предварителните оценки.

За 2,6 млн. долара пък бе продадена златна 10-доларова монета от 1795 година, т. нар. Capped Bust Right Eagle, или още Garrett Eagle. Тя се смята за единствената оцеляла най-изящна златна монета, изсечена през 18-ти век.

Според Stack's Bowers това е най-ценната 10-доларова монета в света, която постави нов рекорд за златна пара, изсечена през 1808 г. преди началото на Златната треска в САЩ.

Предварителната оценка беше за продажна цена между 750 хил. долара и 1,2 млн. долара. Старият рекорд се държеше от подобен златен орел, продаден за 2,35 млн. долара на търг през май.

На първия нумизматичен търг, организиран съвместно от Sotheby's и Stack's Bowers, проведен през май, бяха продадени 128 редки монети за 25,3 милиона долара.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер