експорт > международни изложения


Villa Yustina Special Reserve със злато на Mundus Vini 2015 в Германия

Villa Yustina Rouge и флагманът на Винарска изба Вила Юстина - Монограм Мавруд & Рубин,  спечелиха сребърни медали от този изключително престижен световен винен конкурс

С успеха на Mundus Vini 2015 общият брой международни отличия на избата за 5 реколти вече е 15.


Винарска изба Вила Юстина постигна забележителен успех на Mundus Vini 2015 в Германия -  от три изпратени проби – три медала, един златен и два сребърни. Злато спечели Villa Yustina Special Reserve, а Villa Yustina Rouge и флагманът и на избата Монограм Мавруд & Рубин се окичиха със сребърни медали.

Така избата спази традицията да се представя силно на един от най-престижните световни винени конкурси. Нека да припомним, че през 2013 г., именно на MundusVini, Монограм Мавруд & Рубин, реколта 2009 г., не само грабна златен медал, но и спечели призът “Най-добро червено вино на България за 2013 година”.

Монограм Мавруд & Рубин, реколта 2009 бе оценен с 93 точки. Само две точки отделиха виното от трофеите на конкурса, което е невероятен успех, както за Вила Юстина, така и за българското вино като цяло.

Не бива да пропускаме и факта, че през същата 2013 г., това най-титуловано вино на избата, взе бронзов медал от друг престижен конкурс, проведен в рамките на международното изложение Food & Hotel 2013 в Банкок, както и злато на Втория Балканския Винен Конкурс и Фестивал.

Към златната 2013 г. трябва да прибавим и изключителния успех на Вила Юстина Кюве 2012, което на MundusVini 2013 събра 90 точки, които му отредиха златен медал. 

Ето още няколко любопитни подробности за другите двама призьори от  MundusVini 2015. Villa Yustina Special Reserve има зад гърба си и Златен медал за дизайн на етикет. Това вино е лимитирана серия от 2700 бутилки, едно бижу на технолога на избата Васил Стоянов. 

А Villa Yustina Rouge е вино, печелило отличия от конкурси в Германия, Великобритания, Белгия, България и дори далечен Тайланд. С успеха на Mundus Vini 2015 общият брой международни отличия на избата за 5 реколти вече е 15.

Големият победител от Mundus Vini 2015 - Villa Yustina Special Reservе. Това вино е лимитирана серия от 2700 бутилки, едно бижу на технолога на избата Васил Стоянов.

“Тези златни медали отварят вратите на германския пазар за нашите вина”. Така Станислав Бакърджиев, мениджър Ключови клиенти и Експорт на Винарска изба Вила Юстина, коментира през 2013 г. пред exporter.bg, значението на този наистина невероятен успех. И това е така, защото организаторите на Mundus Vini правят всички големи международни винени изложения в Германия.

Как се прави вино като Монограм Мавруд по Рубин 2009? Това бе въпросът ми през 2013 г. към Васил Стоянов, главен технолог на Вила Юстина. Ето какво ми отговори той:

“За мен всичките вина са усещане, не само медалистите. Те са като децата. Ти се стараеш да ги създадеш, да ги отгледаш. Да се развият в правилната посока.

Монограм Мавруд по Рубин по някакъв начин се получава. Не мога да го обясня как, но се получава. Просто се старая, тъй като и двата сорта са трудни.”

Да си припомним


Инж. Милко Цветков, собственик на Вила Юстина, в интервю за exporter.bg:

Г-н Цветков, вината на Вила Юстина вече са известни не само в България. Те последователно печелят златни медали както у нас, така и на международни конкурси – Балкански форум на виното 2013, престижния конкурс Selections Mondiales Des Vins Canada 2013 г. и разбира се забележителното представяне на Mundus Vini 2013. Вероятно това е част от пътя към световните пазари? Кои са останалите стъпки?

- Първо избата трябва да изчака да минат първите 10 години от създаването й. Бавно, търпеливо и с много работа. Някой ще каже - много дълго, как може да се чака толкова. 

Това е само първата част от чакането. Толкова време трябва, за да чуят за теб и да те вземат на сериозно. А през това време работа и работа. Създаването на една винарска изба е като отглеждането на дете. Двадесет и пет години само даваш и чак след това може да очакваш нещо от него. 

През 2006 дадохме старт на идеята, през 2007 произведохме първите вина, през 2008 засяхме собствените си лозя. През 2009 произведохме този МОНОГРАМ-Мавруд и Рубин 2009, който спечели златен медал и приза” Най-добро българско вино” на конкурса Mundus Vini 2013. Струвало си е чакането, нали? 

Димитър Дженев

 

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер