Банер

за ценители > lifestyle


Уиски Фест София 2015 привлече много ентусиасти, ценители и любители на уискито

Посланиците на Великобритания, САЩ и Ирландия дадоха началото на най-големия фестивал за уиски култура на Балканите

Първият ден на събитието протече при огромен интерес от страна, както на уиски любителите, така и на известни личности като Бен Крос, който дойде с приятелката си – българка, Ники Кънчев и Орлин Павлов.

Най-големият фестивал за уиски култура на Балканите – Уиски Фест София 2015 отвори вчера в Sofia Event Center в Paradise Mall.

В залата, превърната в модерна и уютна библиотека с 30 уиски щанда, се предлага литература за сетивата, а водачи в света на уискито са световни експерти и мастър блендери, с които всеки може да си поприказва, да научи много за различните видове уиски, а на организираните през уикенда майторски класове – да се потопи надълбоко в спецификите на основните видове американско, шотландско, ирландско и японско уиски.

Началото на Уиски Фест София 2015 беше дадено лично от трима посланици – на Великобритания, САЩ и Ирландия, които подчертаха сериозната значимост на уиски за културата и индустрията.

„За мен е удоволствие да подкрепя единствения по рода си Уиски Фест София. За четвърта  поредна година той събира уиски ентуасиасти, ценители и любители. Горда съм, че по-голямата  част от представените марки са шотландски. Шотландското уиски е символ на Великобритания, на британските традиции и история. То се предлага в над 200 пазара по света”, каза на прекрасен български език Емма Хопкинс – посланик на Великобритания у нас. Тя наблегна на мащабите на уиски пазара по света, като отчете и интересен факт: във Франция продажбите на шотландско уиски за месец надвишават продажбите на коняка за година.

Мартина Стронг, заместник-посланик на САЩ, припомни думите на Марк Твен: „Твърде много от всичко е лошо, но твърде много от добро уиски е просто достатъчно” и продължи: „И гледайки това прекрасно организирано събитие, си мисля, че ако Марк Твен беше тук, ще си помисли че е в рая.”

Патрик Колман, шарше дафеър на Ирландия каза, че в превод думата уиски означава „вода на живота” и това по красноречив начин показва отношението на почитателите още от  древни времена към огнената напитка. „В Ирландия напоследък се изграждат и отварят много нови дестилерии. От 2000 г. до сега броят на ирландските дестилерии се е увеличил два пъти, което само по себе си говори красноречиво за развитието на индустрията.”

Ралица Скорчева – организатор на събитието и Председател на индустрията за алкохолни  напитки, представи на дипломатите марките от престижното изложение и обърна внимание на всички гости, че отговорната консумация е част от уиски културата.

Първият ден на събитието протече при огромен интерес от страна, както на уиски любителите, така и на известни личности като Бен Крос, който дойде с приятелката си – българка, Ники Кънчев и Орлин Павлов.

Уиски Фест София продължава през уикенда като вратите на залите са отворени от 14 до  22 часа. Всеки ден се разиграва томбола с награди, а за Хелоуин организаторите обещават, че който дойде маскиран, ще получи като подарък един уиски кредит.

Билети се купуват на място в Sofia Event Center. Цената на стандартeн билет е 15 лв., а на премиум - 25 лв. Те осигуряват достъп за всичките дни на фестивала, възможност да се опитат четири напитки в различните категории, професионална дегустационна чаша и каталог, описващ подробно представените марки и дестилерии.

Цената на билет за майсторските класове е 35 лева. Тази година ще има и сесия за ултра висок клас уискита за колекционери, като представените там марки могат да бъдат опитани срещу сумата от 520 лв. На специални цени в магазина на фестивала се продават всички марки уиски, специализирана литература, дегустационни чаши и аксесоари.

Организаторите на Уиски Фест София 2015 г. призовават към спазване на Етикет и модел  на поведение по време на фестивала с цел осигуряване на приятно преживяване на гостите.

Те припомнят, че легалната възраст за консумация на алкохол в България е навършени 18 години и лица под тази възраст не се допускат на събитието.

Пълната програма и допълнителна информация може да намерите на www.whiskeyfestsofia.bg и https://www.facebook.com/whiskeyfestsofia.

Организаторите и всички представени марки на Уиски Фест София 2015 призовават към отговорна  консумация!

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер