експорт > международни изложения


Пчелари: В страната са били произведени 8000 т мед, а са изнесени 14 000 т, което доказва, че търговци внасят от трети страни за реекспорт в Европейския съюз

83 фирми от 4 държави с участие на „Пчеломания“ 2016

Заради вноса от Китай, Украйна и други страни са паднали изкупните цени на меда. През 2015 г. търговците са давали по 5.50 лв. на килограм, сега медът се изкупува на цени от 4.50-4.60 лв. за килограм.


83 фирми се включиха в тазгодишното специализирано изложение „Пчеломания" 2016, съобщиха от „Добрички панаир" АД, организатор на проявата. Сред тях има и компании от Гърция, Сърбия и Турция. За първи път на пчеларското изложение има и присъствие на румънски производители и търговци, водени от Камарата за търговия, индустрия и навигация в Констанца в сътрудничество с офиса на „Enterprise Europe Network" в Добрич.

„Пчеларският сектор е жизненоважен за България и Европа, а изложението в Добрич се е превърнало в отлично място за обмяна на опит, идеи, иновации от света на пчеларството“, заяви при откриването изпълнителният директор на „Добрички панаир" Звезделина Иванова. Кметът на Добрич Йордан Йорданов похвали организаторите, че съдействат за поддържането на отрасъла, защото се забелязва тревожната тенденция пчелите да намаляват в световен мащаб.

Над 1 000 са пчеларите в региона на Добрич, като регистрирани от тях са 614 с 55 751 пчелни семейства, съобщи областният координатор на Български пчеларски съюз Стойчо Стойчев. Той припомни, че миналата година добивът е бил по 28-30 килограма от пчелно семейство. В страната са били произведени 8 000 тона мед, а са изнесени 14 000 тона, което означава, че има външно производство, обявено за българско.

Според пчеларите това накърнява имиджа на родната продукция и води до сваляне цените на меда и пчелните продукти у нас. Миналата година търговците са давали по 5.50 лв. на килограм, докато сега медът се изкупува на цени от 4.50-4.60 лв. за килограм.

Изложението „Пчеломания" 2016 продължава до 20 март 2016 г. и предлага пчеларско оборудване, инвентар, мед и пчелни продукти. То е съпроводено със съпътстваща програма, на която пчеларите дискутират проблемите свързани с бранша, срещат се с представители на Министерството на земеделието и храните, фондове и организации.


 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер