експорт > международни изложения


40% ръст на родни компании на водещото изложение за високо-технологична техника

Министър Божидар Лукарски откри MachTech&InnoTech. 160 български и чуждестранни компании ще представят над 350 световни бранда на площ от 7500 кв. м

Промишленото производство у нас бележи ръст от 2,6%, като формира една четвърт от БВП.

Промишленото производство у нас бележи ръст от 2,6%, като формира една четвърт от БВП. Производственият сектор в Бългaрия осигурява заетост на над половин милион души и продължава да има значителен потенциал за създаване на добавена стойност и нови работни места. Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски на официалното откриване на специализираните изложения за индустриални машини и оборудване и лабораторна и контролно-измервателна апаратура MachTech&InnoTech и BulControla в Интер Експо Център.

От 5 до 8 април посетителите ще видят най-новите продукти и технологии на над 160 български и чуждестранни компании, които ще представят над 350 световни бранда на площ от 7500 кв. м., Тази година на изложенията участват 40% повече български компании, като за първи път проявата им се финансира от ИАНМСП. Повече от половината са нови фирми, коментира управителят на Интер Експо Център Ивайло Иванов. На откриването присъства и председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев.

Иновациите тази година са свързани главно с автоматизирането, роботизирането, цифровизацията на процесите в индустрията, с напредъка на приложенията в индустриалния софтуер. Министър Лукарски изпробва прототип на български модулен електрически автомобил, който е разработен по проект по ОП „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика“ 2007-2013 г. Електромобилът може да измине 100 км. с едно зареждане, като максималната му скорост е 100 км. в час. Изобретението е резултат от работата на българската компания „Соларлаб“.

Министър Лукарски заяви, че чуждестранните инвестиции са достигнали 6-годишен връх и са в размер на 1,593 млрд. евро, отчитайки ръст от 23%. Износът на стоки и услуги също нараства с над 5%. „Този ръст има стабилна основа, а именно промишленият сектор. Силната индустрия създава необходимостта от нови мощности и технологична модернизация на производствените процеси“, посочи той.

Според него индустрията у нас има добри перспективи за стимулиране на иновациите. Силен тласък за по-динамичен и устойчив растеж, особено при малките и средни предприятия, е активното въвеждане на информационните и комуникационни технологии, „големи бази данни“ и облачни инфраструктури в промишлеността. Подкрепа за разработване и внедряване на иновации българските компании могат да ползват по ОП „Иновации и конкурентоспособност“.

На официална церемония по връчване на годишните награди на Индустриален Клъстер Електромобили министър Лукарски отличи София Тех Парк с приза за принос в сферата на Науката и образованието в Електрическата мобилност за 2015 г. Първият научно-технологичен парк у нас предвижда движение само на електромобили на територията на комплекса.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер