експорт > пазари


Цветелина Николова: Хубавите неща тепърва предстоят

Управляващият директор на Катаржина Естейт и Платиниум Брандс пред exporter.bg за първото био вино и първото естествено пенливо вино, произведени от Катаржина Естейт, с които избата посреща своята десета годишнина

„Смятам, че с качеството, което сме постигнали, нашите био вина ще се приемат добре както в България, така и в чужбина“, казва Цветелина Николова.

Тази година Катаржина Естейт навършва десет години. Как ще   отбележите юбилея на избата, която показа на България и на света, че у нас могат да се правят забележителни вина?

- Тази година е знаменателна за нас, бележим десетата реколта. Именно тук трябва да спомена, че след десетата година лозята започват да дават отлично грозде. Затова и вината които ще произвеждаме ще бъдат все по-добри.

Предстои да зарадваме нашите почитатели с прекрасни вина и нови успешни брандове – това е първото естествено пенливо вино на Катаржина Естейт, както и серия био вина.

Преди време, за първи път пред exporter.bg, разказах за био лозето на избата. Вече четири години работим върху него. Още месец и виното ще бъде завършено. Ще го пуснем на пазара през юни-юли. Получи се изключително червено вино, което е купаж от два сорта.

През 2016 г. активно ще работим по био производството. По принцип отглеждането на био лозя е свързано със спазването на стриктни правила. Да се грижиш за 1000 дка био лозе е огромен труд и отговорност.

Поради невъзможността да се използват пестициди и други традиционни препарати за растителна защита, за един миг можеш да загубиш лозето. Затова отговорността е огромна.

Следващата година ще пуснем още няколко вина от серията Био. На този етап те ще бъдат само червени и ще са в средния ценови клас.

Трябва да отбележа, че 2016 г. ще се запомни и с новото ни розе – Contemplations Rose. Резултатите от продажбите на това вино са повече от отлични, те надминаха очакванията ни. Contemplations Rose отбеляза изключителен успех и всички останаха очаровани. Мога спокойно да кажа, че розетата ни тази година са най-добрите, които досега сме пускали на пазара. Те са високо оценени от всички наши клиенти.

Другата новост на пазара е естествено пенливото вино на Катаржина, върху което работим от 3-4 години. Него ще го пуснем в края на май. Брандът е готов и ще бъде голяма изненада за всички ценители на шампанското.

Новите ни продукти ще отговарят напълно на предпочитанията на консуматорите – както в България така и в други страни, където ще експортираме вината си.

Цветелина Николова: Винаги съм казвала, че е по-лесно да се качиш на върха. Много по-трудно е да се задържиш на него. В годините, ние бързо се качихме на върха. Задържахме този връх през последните 5-6 години. Затова смятам, че бъдещето и успехите на Катаржина, тепърва предстоят.

Ще посрещнем десетия ни юбилей с редица активности и събития, свързани с благотворителност, социално отговорни кампании, арт събития, а безспорната кулминация ще бъде дългоочаквания от всички Бал на Катаржина Естейт.

Световна тенденция е на световните пазари да се търсят все повече био продукти. Залагате ли на експорта с био вина?

- Смятам, че е изключително важно да изнасяме био вина. Ще ви дам един пример. Франция е страна, в която много трудно се внасят и продават чужди вина. Французите обаче обичат да купуват продукти, които са био. Щом виното има био сертификат, дори да не е френско, то се търси и се продава добре. Затова сме се насочили да изнасяме био вината на Катаржина и във Франция. Смятам, че с качеството, което сме постигнали, нашите био вина ще се приемат добре на френския пазар.

Парите от Европа помогнаха много на винарския сектор в България да се развие и модернизира. Очаквате ли това да продължи като тенденция и през 2016 г.?


- Тази година приоритетни сектори отново са плодовете и млечните продукти. Парите за винарите бяха отрязани, а те много ни помагаха през годините.

Големите винопроизводители ще се справят донякъде с тази ситуация, но за малките изби ще бъде изключително трудно. Затова всички винари се надяваме в края на тази година винарството отново да стане приоритетен сектор.

Десет години никак не са малко. Кои са най-хубавите неща, които Ви се случиха в Катаржина през тези десет години?


- Смятам, че хубавите неща тепърва ни предстоят. Разбира се, постигнахме неща, които ни правят щастливи. На първо място спечелихме доверието на клиентите и приятелите на Катаржина. Те ни вярват и знаят, че вината, които пускаме са добри. Те знаят, че никога няма да пуснем вино, което не отговаря на съотношението качество-цена. Другото, което знаят, е че за нас най-важно е качеството на вината. Никога не сме ги подвели.

Винаги съм казвала, че е по-лесно да се качиш на върха. Много по-трудно е да се задържиш на него. В годините, ние бързо се качихме на върха. Задържахме този връх през последните 5-6 години. Затова смятам, че бъдещето и успехите на Катаржина, тепърва предстоят.

Няколко думи за Katarzyna Premium Club...


- Продължаваме да развиваме Katarzyna Premium Club. Членовете на Клуба получават нашето специално внимание. Доставяме им серии вина от специални реколти, които са изчерпани като количества и вече ги няма на пазара.

В началото на лятото ще организираме събитие за Клуба. За Катаржина Естейт реколта 2015 бе много успешна. Произведохме страхотни бели вина и розета, а червените вина също се развиват изключително успешно. Членовете на Katarzyna Premium Club ще имат едно незабравимо преживяване.

От миналата година внасяте в България чужди вина. Как вървят техните продажби?

- Продажбите на вносните вина вървят успешно. Селектирали сме добри вина в съотношение цена –качество, непрестанно правим презентации и дегустации. Мога да кажа, че клиентите са впечатлени.

От цялата селекция, най-добре се приема испанското вино Alaya. По принцип испанските вина не са от най-търсените на българския пазар, но това вино води класацията по продажби.

Нашата цел е да покажем на своите клиенти и приятели, че за една добра цена, могат да пият едно много добро вино.

Благодаря за това интервю!

Димитър Дженев

 

Да си припомним

Цветелина Николова, в интервю за exporter.bg, публикувано на 21. 02. 2013 г.:

"През 2013 г. ще се отворят нови мерки, по които ще кандидатстваме за европейски проекти. И тъй като Европа залага на био динамиката, ние очакваме, че ще се отворят много програми, които да дадат възможност лозята да се преобразуват в биологични.

В Австрия почти всичко е био динамика, в Страсбург целия регион е био динамика, в Германия по-голямата част от лозята са био.

Ние вече от година работим по такъв проект, който е от особено значение за нас. По стандарт, био лозето става готово за експлоатация в рамките на 3 години. Ние вече сме започнали и след 2 години ще зарадваме феновете на Катаржина Естейт с качествено био вино”.


 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер