експорт > международни изложения


Галина Нифору: Виното е приказка, разказвана от тези, които го правят

Галина Нифору, директор на Балканският международен винен конкурс и фестивал (BIWC), пред exporter.bg за огромния интерес към балканските вина от страна на световните винени експерти

„Трябват повече посещения във всички Балкански страни, за да ги “заразим” с нашия ентусиазъм, така, както “заразихме” международното жури“, казва Галина Нифору

Г-жо Нифору, кое прави Балканският международен винен конкурс и фестивал (BIWC) по-различното изложение от другите, по-различният форум?

- Това, че Балканите са на фокус е нашата уникална формула. От самото начало, когато го създавахме, Балканският винен конкурс и фестивал намери уникална формула, възможно най-добрата, за да постигне целта си – привличане на вниманието на световната винена общност към нашия регион.

Кои бяха най-важните акценти в петото юбилейно издание? Какви бъдещи насоки начертаха те?


- В петото издание видяхме как все повече изтъкнати винени фигури искат да журират на Конкурса и да се запознаят с балканските вина. Това придава много голям престиж, защото BIWC е единствения форум в България, на който идват такива световни имена и винени ескперти от целия свят. Тази година имахме честта да привлечем Кеничи Охаши  - единственият японски Master of Wine.

Направихме много силна съпътстваща програма и за наша радост абсолютно всички места се запълниха. Това показва колко много се е увеличила винената култура на българите за тези 5 години.

Вече 5 години BIWC е на голямата винена сцена. За какво тези години са много и за какво са малко?


- Много са за опита, който придобихме в организирането  на толкова голямо и значимо събитие, малко са за интеграцията на всички изби от региона... Най-трудно се променя човешкото мислене. Трябват повече посещения във всички Балкански страни, за да ги “заразим” с нашия ентусиазъм, така, както “заразихме” международното жури.

С какво Балканският международен винен конкурс и фестивал промени през годините винената култура на региона?


- Както казах и по-горе, фактът, че все повече хора искат да посещават майсторските класове и лекциите, които организираме е показателно. На самия фестивал посетителите искат да опитват нови вина, вина от нашите съседи, интересуват се от детайлите и това е чудесно, защото виното е приказка, разказвана от тези, които го правят.

Какво научиха избите от Балканите една за друга?

- Това е нещо, което трябва много да се развива в близките години. Разбира се началото е поставено. Интересът на избите за техните колеги от другите Балкански страни нараства с всяка изминала година. Чудесно е, че някои от собствениците на избите засаждат сортове, характерни за други страни. Това са уникални експерименти, които сближават хората.

Кога ще има Балканска винена камара? Знам, че полагате огромни усилия тя да стане реалност. Оптимист ли сте, че каузата Вино ще обедини балканските държави така, както нищо друго досега не го е правило?

- За съжаление моята заетост е твърде голяма, а трябва много голяма подготовка, за да представим по най-добрия начин нашата идея. Разбира се, Балканска винена камара ще се случи, но трябва още малко време.

Брандът Балканско вино – мечта ли е или реалност, която предстои?

- Брандът Балканско вино трябва да се обсъди с всички Балкански страни. Аз продължавам да твърдя, че това ще е от голяма полза за региона, защото това ще е отиване на едно по-високо ниво в представянето и позиционирането на нашия регион.

Балканският международен винен конкурс и фестивал - самата Вас, как Ви промени?


- Може би това е най-хубавата част в цялата тази Балканска история. Имах и имам невероятния късмет да се срещам с много интересни хора, отдадени и работещи с голяма любов към виното.

Всяко вино съдържа част от една човешка история, от една житейска философия. Това,че обичам толкова много моята работа  ме зарежда с много позитивизъм и удовлетворение. Мога да пожелая всички да имат това щастие, защото няма нищо по-хубаво от това да превърнеш хобито си в основна работа.

Продължаваме напред към 6 –я Балкански винен конкурс и фестивал, с много голямо желание и надежда за още по-голям успех. Благодаря ви!

И аз Ви благодаря за това интервю!


Димитър Дженев


Снимка: Божидар Марков

(На снимката: Галина Нифору с Гранд Трофея на Балканския винен конкурс и фестивал)

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер