експорт > пазари


Кирил Вътев: Защо сме на челните места в света по експорт на зърно, на първо място по експорт на слънчоглед, а пък внасяме месо и мляко?

Собственикът на месопреработвателно предприятие „Тандем“ на конференцията „Made in Bulgaria – предимство или недостатък“, организирана от exporter.bg, попита: Как да се конкурираме навън, когато вътрешното потребление пада?

"Основното предимство на нашите западни конкуренти е собствена суровина и собствен контрол. В момента българското месопреработване е изцяло зависимо от вноса на суровини и цените на месото на международните пазари", казва Кирил Вътев.

За мен има някои странни въпроси в българския експорт. Защо сме на челните места в света по експорт на зърно, на първо място по експорт на слънчоглед, а пък внасяме месо и мляко. Ако изнасяме зърно и внасяме продуктите, които са функция от това зърно, как искаме да имаме положителен външно-търговски баланс.

Как да се борим с италианското прошуто? Това са продукти произведени от точно конкретни суровини, контролирани от пазара и естествената конкуренция. Това е основното предимство на нашите западни конкуренти – собствена суровина и собствен контрол. В момента българското месопреработване е изцяло зависимо от вноса на суровини и цените на месото на международните пазари. Износът на месни продукти се случва единствено там, където има български общности – Испания, Англия и др.

Тук не искаме да въведем диференцирани ставки за медикаменти, храни и стоките от първа необходимост, защото ще паднат постъпленията в държавния бюджет.

Румъния го въведе – от 24 на 9% и постъпленията в бюджета се увеличиха. Как да се конкурираме навън, когато вътрешното потребление пада?

Снимка: Божидар Марков

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер