експорт > клуб на експортьора


Фирма от Клубът на експортьора към exporter.bg помогна да бъде възстановен войнишкия паметник в Мездра

Дионисомарбле България ЕООД достави безвъзмездно полирани плочи от черен и червен гранит на обща стойност 21 хил. лв., необходими за обновяването на монумента

„Помогнахме в знак на уважение към хората, които живеят в Мездра и региона“, каза през exporter.bg, Йоргос Диамантопулос - управляващ директор на Дионисомарбле България ЕООД.

Дионисомарбле България ЕООД помогна да бъде възстановен войнишкия паметник в Мездра като достави безвъзмездно полирани плочи от черен и червен гранит на обща стойност 21 хил. лв., необходими за обновяването на монумента.

Общата стойност на 9 - метровия паметник на Свети Георги, който е патрон на града, е близо 50 000 лв. Монументът е направен изцяло с дарения на местни фирми и граждани.

Фигурата на Свети Георги е поставена върху 9 – метров пилон от черен гранит. Скулптурната композиция е дело на Любомир Добрев, който е автор на войнишки паметници в Стара Загора, Исперих и Чирпан.

„Гранитът е много скъп е и доставен от Финландия и Африка. Подкрепяме общността в региона, където работим с дела, а не с думи“, каза за exporter.bg. Йоргос Диамантопулос - управляващ директор на Дионисомарбле България ЕООД, която е част от "Hellenic Granite Company" – Гърция. Компанията е водеща  в добива на скално-облицовъчни материали и има кариера на територията на община Мездра.

Идеята за войнишкия паметник датира от близо век, но бе реализирана едва сега и то само за месец.

„Когато от общината се обърнаха към мен за подкрепа разбрах, че имат голям проблем с доставката на гранита“, разказва Диамантопулос. Обърнах се към фирмата - майка в Гърция ("Hellenic Granite Company" – б.а.) и те се съгласиха да направим дарение за града, което е духовна помощ. Помогнахме в знак на уважение към хората, които живеят в Мездра и региона“, допълва той.

Идеята да бъде оказана финансова подкрепа за паметника е лично на Йоргос Диамантопулос. Негова е и инициативата най-добрият ученик в местната гимназия да бъде награден с лаптоп от компанията, а участието  му в конгрес по програмиране и разноските по пътуването и пребиваването на него и на майка му, да бъдат заплатени от Дионисомарбле България.

Фигурата на Свети Георги е поставена върху 9 – метров пилон от черен гранит. Скулптурната композиция е дело на Любомир Добрев, който е автор на войнишки паметници в Стара Загора, Исперих и Чирпан.

Атласите закупени от компанията за билиотеката на Мездра също влизат в графата „Духовна помощ“.

Материалната, която Дионисомарбле България ЕООД оказва на община Мездра, по думите на Диамантопулос, е в концесионните такси, които компанията плаща на държавата. Освен това фирмата е един от най-големите работодатели в региона.

Още за паметника


Монтирането на облицовката е осъществено по модерна съвременна технология от местната строителна фирма "Стив 2010”, което е струвало на местната хазна около 19 888 лв. Гаранционният срок на ремонта е 10 години.

Други 1440 лв. са изплатени от общината на столичната фирма "Джиро-44” за извършените допълнителни дейности във връзка с разширяването и повторното монтиране на лавровия венец, който обгражда декоративните стени на мемориала.

Паметникът на загиналите във войните за Отечеството от община Мездра е въздигнат през 2007 г. по време на кметуването на Иван Аспарухов (1999-2014 г.). Монументът е увенчан най-отгоре със стилизирана бронзова фигура на небесния покровител на града - Св. Георги Победоносец, дело на разградския скулптор Любомир Добрев.

Силно експортно ориентирана


Дионисомарбле България ООД, която добива и продава прочутия врачански камък, е силно експортно ориентирана компания. 70 % от продукцията на фирмата е износ за в Китай. Останалите 30 % - като суровина и готова продукция, през компанията и нейните български клиенти се реализират в Европа.

Голямото признание за Дионисомарбле България ЕООД


През 2015 г. компанията за втора поредна година спечели наградата  на сайта exporter.bg “Експортьор на годината” за Най-големи приходи от експорт в сектор „Добив на въглища, метални руди, неметални материали и суровини“.

Врачанският камък


Активната разработка на находищата на Врачански варовик, познат още като Врачански камък започва в края на 19, началото на 20 в. Врачанският варовик е подходящ материал за строителни цели, както и за изработка на плочи, стълбища, балюстради, камини, орнаменти, скулптури и др. Някои от най-известните и най-красивите сгради в България са изградени от Врачански варовик.

С течение на времето, поради лесната обработка, декоративните му качества, физикомеханичните му показатели и достъпната цена, врачанският варовик добива световна популярност и разнообразно приложение. Врачанският варовик е добре познат като декоративен и облицовъчен материал в много държави от Европа, Азия и Америка - използва се в интериорни и екстериорни решения при сгради, паметници, паркове, религиозни храмове и др.

Горе на снимката: Йоргос Диамантопулос (вляво) получава наградата "Експортьор на годината" от Димитър Дженев (вдясно) - главен редактор на сайта exporter.bg

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер