експорт > международни изложения


България спечели 7 медала от един от най-престижните конкурси за спиртни напитки в света

74 международни експерти от 23 националности оценяваха спиртните напитки. Близо 40 процента от изпратените мостри на алкохолни напитки от България получиха медали.

4 златни и 3 сребърни медала грабна страната ни от един от най-известните световни конкурси за спиртни напитки в света - Spirits Selection by Concours Mondial de Bruxelles, съобщиха организаторите.


17-то издание на Spirits Selection by Concours Mondial de Bruxelles се проведе в края на август в град Текила, Мексико. Там близо 1200 мостри на напитки от 48 страни производители се бориха за отличие в категориите уиски, коняк, бренди (включително ракия), ром, водка, джин, писко, грапа, байжиу и текила. Близо 40 процента от изпратените мостри на алкохолни напитки от България получиха медали.

Четирите златни медала за България са за 17-годишното бренди "Черноморско злато" (Brandy Black Sea Gold 17 years old), водката "Мери Джейн" на "СИС Индъстрис", джинът "Савой" на "СИС Индъстрис" и текилата (Savoy Tequila Silver) на "СИС Индъстрис".

Трите сребърни медала се присъждат на "Карнобатска мускатова ракия" (2014) на "СИС Индъстрис", "Културна оригинална ракия" на "Изба Карабонар" и на "Поморийска специална ракия" на "Черноморско злато".

"Резултатите са страхотни", коментира Меглена Михова от Probegex, представител на конкурса за България.

Най-много мостри за участие в конкурса тази година са подали Франция (302), страната домакин Мексико (287), Китай (88) и Италия (66). Най-много мостри са подадени за ром (228) и текила (224).

Спиртните напитки са оценявани от 74 международни експерти от 23 националности. Сред членовете на журито са търговци, инженер-технолози, преподаватели и изследователи, представители на браншови организации, специалисти по коктейли и журналисти, сред които и българи.

Spirits Selection се организира за първи път през 1999 г., като част от най-престижния независим винен конкурс в света - Concours Mondial de Bruxelles. Поради големия интерес от 2003 г. събитието за спиртните напитки се провежда самостоятелно.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер