експорт > пазари


Дочо Стайков: APS има потенциала да заеме едно от челните места в света в производството на термо принтери

Генералният директор на APS Group в специално интервю за еxporter.bg за това, инвестицията от 3 млн. евро ще доведе до ще доведе до производство на нови изделия и стъпване на нови пазари

„В България има достатъчно находчиви хора, с опит и с хъс за работа, които биха могли, образно казано, да разбият някои стени“, казва Дочо Стайков.

Високо-технологичната компания за производство на термични принтери APS Group откри миналата седмица в Ботевград нов индустриален парк. Инвестицията е в размер на 3 млн. евро, като това е най-мащабната база за производство на термични принтери в Югоизточна Европа.

Индустриалният парк в Ботевград  е единствената производствена база на компанията и ще произвежда над 6 000 000 принтера годишно, предназначени за износ в цял свят.

Дени Монтагутели (вляво) и Паоло Визентини (вдясно), съсобственици на APS Group, отбелязаха, че се изключително удовлетворени от инвестицията, която са направили в Ботевград - българската Силициева долина.

150 нови работни места ще бъдат открити в APS Industrial Park и заедно със сега заетите, в българското представителство на компанията общо ще работят над 300 души. Производствената база е разположена на площ от 17 000 кв.м.

Дочо Стайков, генерален директор на APS Group, даде специално интервю за еxporter.bg

Г-н Стайков, какви бизнес хоризонти открива пред компанията инвестицията в индустриалния парк?

- Тази инвестиция е една сериозна стъпка, която гарантира за продължителен период от време присъствието на АРS в България.

Това ще даде ли възможност на компанията да завоюва нови пазари?

- Инвестицията сама по себе си предполага развитие на технологиите и усъвършенстване на производството, което неминуемо ще доведе до производство на нови изделия и стъпване на нови пазари.

APS ще заеме ли ново място в световното разпределение на основните играчи в тази област?

- Ще прозвучи много несериозно да кажа, че тази инвестиция отрежда компанията на определена позиция. Но тя е предпоставка, фундаментална стъпка за стабилно развитие.

Паоло Визентини (вляво), съсобственик на APS Group, благодари на Дочо Стайков (вдясно). генерален директор на APS Group, за усилията да създаде приятелска и семейна атмосфера в компанията.

За това, че собствениците имат желанието да бъдат именно тук и съответно да фокусираме вниманието си в технологичен план и организиране на производството.

Провокираме Ви да кажете, че очакванията Ви са да станете едни от световните лидери в тази област?

- Световните играчи в този бизнес са няколко и APS винаги е била в една от призовите позиции. Да кажем, че ще сме на първо място е нереалистично, но смятам че компанията има потенциал за заеме едно от челните места.

Г-н Визентини Ви благодари за усилията да създадете приятелска и семейна атмосфера в компанията и да мотивирате екипа. Как успявате?

- Моите действия и желания винаги са били насочени в посока хората да се чувстват комфортно в средата, в която работят. Нашето производство е високо-технологично и изисква сериозна дисциплина. Но е важно да има и нормална атмосфера, комуникация и най-вече желание за работа. Гледали сме да има нормално възприятие на отношенията и да постигнем оптимална бизнес среда.

Изпълнима мисия ли е свободното предприемачество в България, г-н Стайков? Оптимист ли сте?

- В България има достатъчно находчиви хора, с опит и с хъс за работа, които биха могли, образно казано, да разбият някои стени. Важното в момента е, че независимо от смяната на различните политически играчи,  икономическата среда не се люшка в много сериозни  полюси, което гарантира стабилност. Инвеститорът трябва да се чувства сигурен, че няма да изгуби парите си. Че има относителна стабилност в икономическата среда.

Вашата оценка за изказването на Паоло Визентини, че Ботевград е българската Силициева долина?


- Това не е просто оценка, това са факти с исторически аспект. В Ботевград се произвеждаха полупроводникови елементи с технология ползваща основно силиций. Оттам идва аналогията. Тази дейност започва в началото на 70-те години и именно това е предпоставката градът да има изградени традиции в производството на изделия, свързани с електрониката. Това е наследствена производствена култура.

Екип на exporter.bg


Снимки: Божидар Марков 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер