бизнес > бизнес и технологии


Български часовник-преводач е готов за производство

Управлението на устройството става с т.нар. "жестов контрол" и по този начин отговаря на световната тенденция за максимално бързо използване на информацията.

Засега часовникът предлага превод от английски, немски, френски, испански, португалски и италиански към български, както и превод между тези основни езици.

Българският проект за електронен часовник-преводач с лазерно насочване достигна етапа на готовност за серийно производство. Авторите на проекта AirTrans търсят финансиране, за да реализират разработката си на пазара.

Уникалният часовник-преводач може да превежда текст от хартия, таблети, електронни четци, както и от смартфони, независимо от модела, операционната система или производителя. Моделът има и подвижна камера, с която може да се използва традиционно, като се държи и управлява с ръка.

Часовникът работи на принципа „насочи и прочети”, като извършва превод за секунда, в рамките на едно единствено движение.

Управлението става без бутони. Използва се т.нар. „жестов контрол“, който съчетава жестове, звуци, поглед и мимика. По този начин се отговаря на световната тенденция информацията да се използва максимално бързо. Единствено чрез лазарен лъч се посочват само тези думи, които са непознати в текста.

В едно устройство могат да се разположат до 7 езика, като наборът от езици и софтуерът могат да се актуализират по всяко време, обяснява Владимир Ичевски, главен разработчик. Мрежови покрития не са необходими. Засега часовникът предлага превод от английски, немски, френски, испански, португалски и италиански към български, както и превод между тези основни езици.

Авторът на проекта се опитва да предложи на нашето общество то да стане инициатор за първото в света движение за production crowd funding, при което чрез предварителни поръчки бъдещите потребители сами финансират старта на индустриалното производство на нов иновативен продукт.

Това ще бъде алтернатива на световно известното crowd funding (публично финансиране), при което самата разработка на нов продукт се финансира от бъдещите му потребители чрез предварителни поръчки за него.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер